נוגדי החמצון, בעלי הברית שלנו
הטבע לא הותיר אותנו חסרי הגנה מפני הרדיקלים החופשיים. קיימת בי הערכה רבה לאופן המופלא שבו פועל גופנו. תחושה זו מתעוררת בי, כשאני בוחן את המורכבות הגדולה שגלומה במערכת ההגנה נוגדת החמצון שלנו. בגופינו יש ממש צבא של נוגדי חמצון, המסוגל לנטרל את הרידקלים החופשיים ולהפוך אותם ללא מזיקים. נוגדי החמצון הלוו דומים ללוח זכוכית המונח בקדמת האח הבוערת : הגצים (רדיקליים חופשיים) עדיין ניתזים ממנה, אך השטיח (גופינו) מוגן.
נוגד חמצון הוא כל חומר שמסוגל להעניק לרדיקל החופשי אלקטרון. בדרך זו, הרדיקל מנוטרל והופך למולקולה יציבה מבחינה כימית. גופינו מסוגל לייצר נוגדי חמצון בעצמו בצורת מולקולות (מסוג סופר-אוקסידים) ואנזימים (קטלאז וגלותטיון-פראוקסידאז). השמות אינם חשובים, חשובה העובדה שלגופינו אכן יש מערכת הגנה טבעית בפני הרדיקלים החופשיים.
למרות זאת, גופינו אינו מייצר מספיק נוגדי חמצון והשאר צריכים להגיע מהמזון או מתוספי תזונה. כל עוד הכמות הזמינה של נוגדי החמצון תואמת לזו של הרדיקליים החופשיים שמיוצרים, גופינו לא יינזק. לעומת זאת, אם יווצרו יותר רדיקלים חופשיים מאשר נוגדי חמצון- גופינו יסבול מנזק חמצוני. במידה והמצב הלא מאוזן הזה יימשך לאורך זמן, אנו עלולים להפסיד במלחמה שבתוכינו ולפתח מחלה ניוונית כרונית.
המפתח לניצחון במלחמה המתמשכת הזו, הוא איזון. כדי לנצח, גופינו זקוק לאספקה שוטפת של נוגדי חמצון בכמות הולמת.
פירות וירקות מהווים את המקור התזונתי העיקרי של נוגדי החמצון. השכיחים שביניהם הם וויטמינים E,D,C ובטא-קרוטן. בנוסף לכך, במזוננו נמצאים נוגדי חמצון רבים אחרים כגון: קואנזים קיו -10, חומצה אלפא-ליפואית וביופלבנואידים (משפחה של כ-4000 חומרים טבעיים שמקורם בצומח).
חשוב להבין, שנוגדי החמצון עובדים בשיתוף פעולה זה עם זה כדי לנטרל את הרידיקלים החופשיים שנמצאים באיזורים שונים בגוף. במגננה צבאית, יחידות לוחמים מוצבות במקומות שונים עקב שיקולים אסטרטגיים. בדומה לכך, לכל נוגד חמצון יש תפקיד ייחודי. לחלק מנוגדי החמצון יש יכולת להביא להתחדשות של נוגדי חמצון אחרים ובכך, לאפשר יותר פעילות כנגד הרדיקליים החופשיים. למשל, ויטמין C מסיס במים ולכן הוא היעיל ביותר כנגד רדיקליים חופשיים שנמצאים בדם. לעומתו, ויטמין E מסיס בשומן ולכן הוא היעיל ביותר לפעילות בקרומי התאים, גלוטתיון הכי יעיל בתוך התא עצמו וחומצה אלפא –ליפואית פעילה הן בקרומי התאים והן בדם. בנוסף לכך, ויטמין C וחומצה אלפא-ליפואית יכולים להשיב לוויטמין E ולגלוטתיון את צורתם הפעילה ובכך להגביר את האפקט נוגד החמצון.
ככל שיש לנו יותר נוגדי חמצון, כך מערכת ההגנה שלנו יעילה יותר. המטרה היא לקיים היצע שופע של נוגדי חמצון, כדי שנוכחותם המגנה תהייה זמינה לגופינו בכל עת.
אהבתם את המאמר? אני מזמין אותכם להצטרף לדף הפייסבוק שלי ולהנות מטיפים ומאמרים לחיים בריאים והרזייה נכונה.
בברכה, מנור סמון
"מנור סמון - תזונה נכונה" משווק מורשה של מוצרי בריאות,תוספי תזונה ותוכניות מתקדמות להפחתה במשקל.