רעידות אדמה בישראל
האסון בכרמל מחזיר אותנו לשאלה הקריטית האם אנחנו מוכנים לרעידת אדמה? מומחים אומרים שזה רק עניין של זמן עד שתהיה רעידת אדמה גדולה בישראל. בהיסטוריה היו כבר מספר פעמים שבהן היה רעש אדמה נתחיל מהתקופה המקראית של הורדוס שבה נהרסה ממלכת יהודה ועד לשנת 2008 שבה הייתה רעידת אדמה של 5 בסולם ריכטר כשמרכזה היה בלבנון אבל ניתן היה להרגישה גם בישראל.
איך המדינה מתמודדת עם המצב?
היא לא ממש מתמודדת ... לפני 5 שנים נערכה תמ"א 38, תוכנית שבמרכזה עומד חיזוק מבנים על מנת שיעמדו ברעידת אדמה. הרעיון של התוכנית הוא שיזמים פרטיים יחזקו את המבנים בתמורה לזכויות בנייה. נשמע מעולה, כולם מרוויחים, אז זהו שלא בדיוק.
מאז שיצאה התוכנית סיימו פרויקטים בודדים שאפשר לספור על שתי ידיים או קצת יותר. 5 שנים הם פרק זמן מספיק להבין שהתוכנית כבר לא תהיה תוכנית חיזוק המונית כפי שהמדינה צריכה (במדינה מעל ל 40 אחוז מהבניינים זקוקים לחיזוק מכיוון שנבנו בצורה לא מתאימה לרעידות אדמה).
המדינה לא יכולה להמשיך להתעלם ועומדות בפניה שתי אפשרויות או ביטול התמ"א ומעבר לתוכנית אחרת שבה החיזוק יבוא מתקציב הממשלה או לתקן את תמ"א בצורה משמעותית.
אני חושב שביסודה תוכנית המתאר הארצית 38 היא תוכנית מוצלחת אבל זקוקה לניתוח לב פתוח (תסלחו לי אני פשוט אוהב מטאפורות מעולם הרפואה).
ניתוח לב פתוח לתמ"א
שתי הבעיות המרכזיות שעמדו ועומדות בפני תוכנית המתאר הארצית הן: 1 .הבירוקרטיה 2. הסכמת הדיירים.
ההתמודדות עם הבירוקרטיה הוא דבר שיחסית קל למדינה לטפל בו. המועצות המקומיות שונות זו מזו ביחס לתוכנית ובעיות הבירוקרטיה משתנות בהתאם. ישנן מועצות שדורשות לטפל בפתרון חניה לדיירים לפני התוכנית, אחרות לא מאפשרות להרחיב את הדירות הקיימות וכך הלאה וכך הלאה.
הגיע הזמן לשים לזה סוף !
צריך להקים גוף שיטפל בבדיקת זכאות לפרויקטים של תמ"א ומתן היתרים, הגוף יפעל במתכונת ארצית ויהיה מעל המועצות. אם יבנו גוף יעיל כזה יעלה מספר הפרויקטים יעלה באופן ניכר.
לגבי הסכמת הדיירים הפתרון גם הוא די פשוט. אם אתם גרים בבניין שהוא בסכנת קריסה, בית המשפט רשאי לחייב אתכם לערוך חיזוק למבנה או מכספכם או מכספו של יזם. אותו הכלל צריך לחול לגבי תוכנית המתאר. הרי אם יהיו רעידות אדמה בישראל והבניינים יקרסו יאשימו את הממשלה בהזנחה והתרשלות ולכן זכותה של הממשלה לחייב את הדיירים לערוך חיזוק בבניין שלהם.
למידע נוסף על רעידות אדמה בישראל ותמ"א 38 לחצו כאן
איל פטרן