אחד המאכלים המזוהים ביותר עם מדינתנו הקטנטונת הוא החומוס, או ליתר דיוק ממרח חומוס . החומוס מככב על שולחנות רבים ברחבי הארץ והעולם והפך לפריט קבוע במקררים רבים. בישראל, חומוס מוגש עם כמעט כל מנה ויש לו וריאציות שונות ומגוונות. אך עבור הישראלים חומוס הוא יותר מאשר מאכל פופולארי, הוא המאכל המזוהה ביותר עם ארצנו, עם הבית ועם התחושה של להיות ישראלי.
ההיסטוריה של ממרח חומוס
עד כמה שידוע לנו, ממרח חומוס הוגש לראשונה באזור לבנון לפני כ – 200 שנה. מאז ועד היום, עבר החומוס גלגולים רבים וכיום הוא נפוץ מאוד בכול אזור המזרח התיכון. סוגים שונים של חומוס מקומי התפתחו במהלך 200 השנים האחרונות כשכול אזור מתגאה במתכונים שונים של ממרח חומוס. בשנים האחרונות הגיע החומוס גם לאירופה ולארצות הברית. בארצות הברית הוא הוגש תחילה במעדניות יוקרה אך כיום הוא מיוצר באופן מקומי ומשווק במחיר זול מאוד.
חומוס בארץ
ישנן כמה יצרניות מרכזיות של סלט חומוס בישראל, כל אחת וייחודה וכול אחת וקו ה"חומוסים" שלה. המשותף לכולן היא תוספת של טחינה לחומוס במידות שונות ושום. הטחינה מוסיפה לממרח חומוס ערכים תזונתיים חשובים כמו גם אחוז שומן צמחי גבוה. יש לציין כי 30% שומן בסלט חומוס אינו נדיר. לאחרונה, בעקבות ההבנה כי הצרכן מחפש מוצרים בריאים יותר חברה אחת הרימה את הכפפה והחלה לייצר חומוס בעל כ 15% שומן בלבד. שטראוס. בעלת קו המוצרים "סלטי אחלה" משווקת חומוס דל שומן במיוחד וטעים לא פחות. ממרח חומוס בארץ נמכר בטיבול מגוון ובמידת טחינה מגוונת. כמו כן, ניתן כמובן לאכול ולקנות חומוס כמעט בכול מסעדה כשמסעדות מסוימות מתגאות בדרכי הכנה ייחודיות וטיבול אופייני להן. בישראל, חומוס מוגש באופן מסורתי עם פיתות.
חומוס בארצות הברית
מעניין לגלות כי ממרח חומוס, "המאס" בפי האמריקאים, הופך אט אט למקובל מאוד בארצות הברית. אמנם החומוס המשווק ברשתות השונות שונה מאוד מן החומוס שאנו מכירים בארץ, עדיין מדובר בחומוס. בארצות הברית תוכלו למצוא חומוס עם תוספות כגון צילי חריף ומגוון תבלינים אשר לא ניתן למצוא בארץ, כמו כן, חשוב לציין כי חומוס בארצות הברית מוכן ללא תוספת טחינה. הסיבה לכך היא שחומוס משווק כמזון זול להמונים וטחינה תייקר בצורה משמעותית את המחיר. יש לציין כי בארצות הברית חומוס מוגש לרוב כממרח צד או בתוספת ירקות שכן הפיתות התעשייתיות אינן מתאימות לאכילת חומוס. למרות זאת, ישנן חומוסיות אמיתיות בארצות הברית, לרוב מנוהלות על ידי ישראלים או לבנונים שהביאו איתם את המתכונים של החומוס המזרח תיכוני. כמו כן, תוכלו למצוא חומוס איכותי במעדניות מובחרות.