כל ארגון השואף לתרבות של איכות ומצוינות חייב לשים פוקוס גם על המערכת הפנים ארגונית. אחד האתגרים העומדים בפני ארגון הוא לברר מה חשוב לעובד, על פי אלו ערכים הוא פועל ומהם אותם דברים שיובילו אותו לעשייה מיטבית. שכן, עובד שבע רצון הוא עובד שנותן את המיטב, הוא עובד מחויב, מזדהה ונלהב.
שיפור האקלים הארגוני, סביבת עבודה תומכת, טיפוח ופיתוח העובד, רגישות ניהולית אלה אינן סיסמאות, הם מפתחות בתרבות החותרת למצוינות.
זיהוי גורמי שביעות הרצון והמוטיבציה של העובד הינו כמעט משימה בלתי אפשרית עבור הארגון ולא מעט פעמים עבור העובד עצמו וכך שני הצדדים "מתהלכים בהרגשה של פספוס". פספוס זה אינו רק הרגשה אלא כידוע ממחקרים - יש לו גם ביטוי מעשי בתפוקה מופחתת, בהיעדרות מהעבודה ועד כדי חיפוש מקום עבודה אחר.
קלפים טיפוליים יכולים לשמש כלי טוב לזיהוי גורמי המוטיבציה ושביעות הרצון ולשיפור התפוקה. נשתמש בקלפים שיש בהם מילים ותמונות כדוגמת קלפי ססמוקלף. בין המילים נמצא גם ערכים, גם רגשות וגם מצבים ועל כן הם מתאימים.
איך נעשה את זה בפועל?
נקח , למשל, את הנושא עבודה בצוות. נשתמש בקלפי התמונות על מנת להבהיר ציפיות לעבודה משותפת. א. נבקש מכל אחד מאנשי הצוות לבחור קלף שמשקף את המרכיב המשמעותי ביותר עבורו בשיתוף פעולה מוצלח. ב. נבדוק עם האנשים האם הם פועלים על פי הקלף שהם בחרו. ג. הצוות יגבש דרכי עבודה ותקשורת שעונים על הצרכים של כל חברי הצוות.
אפשרות אחרת: נבדוק מה הם שלושת הדברים החשובים לי ביותר כחבר צוות. נשתמש בקלפי המילים. כל חבר צוות יקח 3 מילים אקראיות. התהליך הוא כזה: יש קופה. כל אחד בתורו לוקח קלף מהקופה. על המשתתף להישאר תמיד עם 3 קלפים - כלומר עליו לזרוק אחד הקלפים שפחות חשוב לו בעבודת צוות. המשתתף מסביר מדוע זורק את הקלף. אפשר לקחת קלף שמישהו אחר זרק. בסוף התהליך כל חבר צוות מגיע לשלושת המרכיבים החשובים לו ביותר. בשלב הבא נתייחס רק לקלפים שנבחרו. הצוות ידון ויחליט על דרכי עבודה ותקשורת בעקבות התהליך.
נאוה בן-אריה M.A בניהול משאבי אנוש ויועצת ארגונית פיתחה את קלפי "ססמוקלף".
www.sesmoklaf.com