מס עיזבון חל גם על מי שאינו אזרח אמריקאי
למעשה, מס העיזבון האמריקאי עשוי לחול על כל אזרח ישראלי, אף שאינו אזרח או תושב ארה"ב, שיש לו נכסים בארה"ב בשווי של יותר מ-60 אלף דולר. הכוונה היא לנכסים כמו נדל"ן בארצות הברית, קרנות נאמנות וניירות ערך של חברות אמריקאיות, ועוד, ולמעט כספים נזילים המופקדים בבנקים.
בשנים האחרונות, ובמיוחד לאור המשבר הכלכלי בארצות הברית, ישראלים רבים נוהרים לשם ורוכשים נכסי נדל"ן במחירי מציאה. רבים עורכים תכנון מס ביחס להכנסות מהנכס, אך לעיתים שוכחים להתייחס גם לאפשרות שיוטל מס עיזבון על הנכס.
רשות המסים בארצות הברית יכולה גם להגיע לבנקים הנמצאים במדינות אחרות ולהקפיא את החשבון של הנישום עד לתשלום המס. כך לדוגמא, אם ישראלי מחזיק חשבון בנק בלונדון, ובאמצעות חשבון זה הוא מנהל תיק השקעות המורכב ממניות ואג"ח של חברות אמריקאיות, הרי שאם הוא ימות (למעט אם הוא מת בשנת הפטור - 2010), הבנק בלונדון יקפיא את חשבונו עד לתשלום מס העיזבון.
תכנון מס עבור ישראלים המשקיעים בארה"ב
ביחס לנכסים מסוימים שברשותם של תושבי ישראל שאינם אזרחים או תושבי ארה"ב, ניתן למנוע את החשיפה למס העיזבון האמריקאי באמצעות תכנון מס באחת מהדרכים המפורטות להלן:
• אחזקה של הנכסים החשופים למס עיזבון באמצעות חברה זרה שהתאגדה מחוץ לארצות הברית. במקרה כזה, בעל המניות אינו מחזיק בנכס אמריקאי, אלא במניות של חברה זרה, ולפיכך מס העיזבון לא אמור לחול במקרה כזה.
• שימוש בחברה ישראלית מיוחדת המכונה "חברה משפחתית", הנחשבת כחברה שקופה מבחינת הדין הישראלי. גם כאן, האחזקה היא של מניות בחברה זרה. אפשרות זאת אף מעניקה יתרון בדיני המס הישראלים.
• אחזקת הנכסים באמצעות נאמנות עשויה אף היא למנוע את תחול מס העיזבון האמריקאי. הנאמנות גורמת לניתוק בין הנכס למשקיע, וכך המשקיע אינו מחזיק בנכס בארצות הברית, ובדרך זאת נמנעים מתחולת מס העיזבון.
ד"ר אבי נוב, עו"ד, אחד המומחים הבולטים בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי. ד"ר נוב מייעץ בענייני מס מקומיים ובינלאומיים ובכלל זה תכנוני מס ליחידים וחברות, השגת אישורי מס מקדמיים, ייצוג מול רשויות המס, ניתוב הכנסות שמקורן בחו"ל לישראל בצורה היעילה ביותר, וכן מתן חוות דעת מקצועיות. ד"ר נוב עורך את אתר האינטרנט הישראלי לתכנוני מס בינלאומיים, כולל מאמרים וחדשות מיסוי: www.IsraelTaxLaw.com
ניתן לפנות לכותב במייל: avinov@bezeqint.net