במסגרת ההתאמות שעורכים מעסיקים לקראת תום שנת המס, מומלץ לבחון את תגמולי המילואים ששולמו לעובדיהם במהלך השנה. תגמולי המילואים שמשולמים למעסיק על ידי המוסד לביטוח לאומי גבוהים לעתים מהשכר הרגיל שמשולם לעובד בעד אותה תקופת השירות. זאת, בשל התיקון בחוק שירות מילואים, מאוגוסט 2008, שנועד לשפר את מצבם של המשרתים במילואים. ראה מבזק מס מס' 263 מיולי 2008 .
עובדים ששרתו במילואים מקבלים מהמוסד לביטוח לאומי אישורים המפרטים את סכום תגמולי המילואים שקיבל המעסיק בעבורם .
חשוב מאוד להקפיד שתלושי המשכורת ישקפו את סכום התגמול במלואו, כך שהעובד יוכל לבדוק התאמה בין סכום התגמול ששולם במשכורת לבין התגמול שרשום באישור מן המוסד לביטוח לאומי.
נזכיר כי המעסיק חייב (ע"פ סעיף 283 לחוק) להמשיך ולשלם לקופות הגמל השונות את ההפרשות כאילו לא יצא העובד למילואים, והמשיך לעבוד כרגיל (מובן כי העובד "יתרום" את חלקו).
להלן תזכורת לשינויים הרלוונטיים, החל משרות מילואים שהתחיל ביום 1.8.2008 ואילך:
שרות מילואים לאחר שעות העבודה
א. עובד שמשרת במילואים לאחר שעות העבודה או בימי המנוחה השבועיים ולא מפסיד שכר, זכאי לתגמולי מילואים נוסף על שכר העבודה הרגיל המשולם לו (קודם לכן לא היה זכאי לכל תגמול).
ב. עובד זכאי לתגמול חצי יומי אם שרות המילואים החל לאחר השעה 16:00 ומשך השרות בהתייצבות אחת לרבות זמני הנסיעה אל מקום השרות וממנו, אינו עולה על שש שעות באותו יום (בהתאם לכללים). יש לקבל אישור מיוחד מן הצבא על שירות חצי יומי (קודם לכן לא היה כל תגמול בגין "שרות מילואים חצי יומי").
תוספת תגמול עקב שינוי נוסחת חישוב התגמול
תקופת שרות מילואים תחולק ב-7 לגבי השארית שנוצרה:
אם השארית הינה בין 1-5, תוכפל התוצאה ב-1.4, וישולם תגמול בהתאם לכך.
אם השארית שווה 6 , ישולם תגמול עבור 7 ימים.
המעסיקים חייבים להמשיך ולדווח על תקופות השירות כפי שנרשמו באישורים הצבאיים, ולא לפצל את התקופות לפי חודשים קלנדריים.
התגמול המזערי
החל מחודש אוגוסט 2008, עם תיקון החוק, התגמול המזערי הוא 68% מהסכום הבסיסי (7,975 ש"ח בשנת 2010). המשמעות היא שמי שעובד בשכר מינימום חל שיפור בשכרו, והוא מקבל תגמול גבוה יותר משכרו. כלומר, התגמול המינימלי בחודש בשנת 2010 לא יפחת מסך 5,423 ש"ח (180.77 ש"ח ליום).
עד חודש יולי 2008, מינימום התגמול ליום היה בסך שכר המינימום החודשי, מחולק ל- 30. כלומר, החודשים שבהם השתכר המבוטח פחות משכר המינימום לחודש, או שלא השתכר בהם בכלל, חושבו כחודשים אשר בהם הוא השתכר שכר מינימום.
נכתב ע"י חיים חיטמן