עוד מסימני ההאטה הכלכלית: מכת הצ'קים ללא כיסוי מחריפה ומספר הלקוחות המוגבלים בבנקים (עקב מתן צ'קים בלי כיסוי) זינק ב-14% בחודשיים וב-60% בחצי שנה לשיא של 172 אלף לקוחות בתחילת דצמבר. זאת לעומת 151 אלף לקוחות בסוף ספטמבר ו-108.8 אלף בסוף מרץ 2010. כך עולה מנתוני המפקח על הבנקים בבנק ישראל.
מספר החשבונות המוגבלים בבנקים זינק אף הוא בשיעור חד של 64% בחצי שנה והגיע לשיא של 323.5 אלף חשבונות בתחילת דצמבר, לעומת 278 אלף חשבונות בסוף ספטמבר ו-197 אלף בלבד בסוף מרס.
הגידול החד במספר הלקוחות והחשבונות המוגבלים בבנקים נובע מההאטה הכלכלית במשק ומקשיים כלכליים של עצמאיים ויחידים. ככל שההאטה מחריפה יורד מוסר התשלומים וגוברת תופעת הצ'קים ללא כיסוי.
לקוח אשר לחשבונו חזרו 10 צ'קים ויותר בפרק זמן של בין 15 ימים לשנה מוגדר כחשבון מוגבל. המשמעות היא שהלקוח אינו רשאי למשוך כסף מחשבון זה, לפתוח חשבון צ'קים או להצטרף כמיופה כוח או מורשה חתימה בחשבון של לקוח אחר. יתר על כן, כרטיסי האשראי בחשבון זה מבוטלים. שיעור גבוה של צ'קים חוזרים מהווה אינדיקאטור שלילי המעיד על קשיי נזילות קשים של עסק ועלול (בסבירות גבוהה) להוביל לסגירתו.
עד לפני כמה שנים זה היה אפילו מקובל בקרב בעלי העסקים לא לעמוד מדי פעם בהתחייבויותיהם. כולנו בני אדם, לא? נדבר עם הפקידה בבנק, נסגור עניין עם בעל העסק שהתחייבנו לפניו, ובסוף יהיה בסדר - זה היה קו המחשבה של בעלי העסקים הקטנים והבינוניים. מדיניות ה"יהיה בסדר" הכל כך ישראלית הייתה פופולארית ומקובלת. העניין הוא שהמדיניות הזו נעלמה ואיננה. היום יש סדר עולמי כלכלי חדש וסדר ישראלי כחלק מהעולם הגלובלי.
כל המוסדות הפיננסיים בישראל מסונפים זה לזה. פישלת אצל האחד (חברת האשראי, למשל), גם השני - הבנק, בית ההשקעות, חברת הביטוח - יידע להיזהר ממך. הם ידרשו יותר ערבויות, ירשו לעצמם לגבות ממך ריבית גבוהה יותר. בקיצור, ימררו לך את החיים. חוק נתוני האשראי שנכנס לתוקף בשנים האחרונות רק חיזק את המגמה.
תוכנת המאשרת מרכזת ומצליבה בין מאגרי מידע פתוחים וכן מאגרי מידע פנימיים של החברה בדבר לקוחות לגביהם קיים סיכון כי צ'ק שמסרו יחזור ו/או כי לא יעמדו בהתחייבויותיהם הכספיות כלפי בית עסק. שימוש בתוכנה ו/או בשירותי האתר מקנים לבית העסק אפיק תשלום נוסף אשר עד כה נמנע ממנו קרי - קבלת צ'קים מלקוחות ו/או מתן אשראי תוך צמצום הסיכונים הכרוכים בכך. קבלת צ'קים כאמצעי תשלום מגדילה באופן ניכר את תזרים המזומנים של בית העסק וכן מגדילה את מאגר לקוחותיו ואת היקף הכנסותיו.