טורטיקוליס
טורטיקוליס הוא מצב בו הצוואר נוטה הצידה בזוית באופן קבוע. כאשר הילד סובל מטורטיקוליס הוא מתקשה בהנעת הצואר ומטה אותו לכיוון אחד. טורטיקוליס יכול להיות מצב חולף, אולם יכול להופיע כבר מהלידה.
מהם הגורמים לטורטיקוליס ?
במרבית המקרים טורטיקוליס הוא מצב זמני הנמשך יום עד יומיים. הגורמים לטורטיקוליס זמני כוללים נפיחות בקשר לימפה בצואר או מאחורי האוזן. כמו כן עלול טורטיקוליס להגרם בשל חבלה בצואר או כאבי שרירים.
טורטיקוליס קבוע- יכול להגרם בשל שינויים במבנה העצמות או השרירים בצואר. ברוב המקרים מדובר במצב מולד. במיקרים של טורטיקוליס מולד הסיבה השכיחה ביותר היא תנוחתית מהרחם או חבלה בזמן הלידה וגרימת שטף דם בשרירי הצוואר. במקרים אחרים מדובר בילד הסובל מהפרעה בתפקוד המוטורי. הגורם השכיח ביותר לטורטיקוליס הוא הפרעה בשרירים אשר גורמת לכך שהשרירים בצד אחד של הצוואר קצרים יותר ומתוחים יותר מאלו שבצד השני. טורטיקוליס קבוע יכול להיות גם חלק מסינדרומים מולדים כמו סינדרום קליפל-פייל.
כיצד מעריכים את הגורם לטורטיקוליס ?
בעת הביקור במרפאה תשאלו שאלות שמטרתן לקבוע מתי הופיעה ההפרעה וכמה זמן היא נמשכת. בהמשך יתכן ויבוצעו בדיקות הכוללות צילומי רנטגן או CT של הצוואר ועמוד השדרה. במידה ולתופעה נלוות הפרעה התפתחותית יש צורך לעיתים בביצוע MRI מוח.
כיצד מטפלים בטורטיקוליס ?
בטורטיקוליס זמני אין צורך לטפל היות ויחלוף מעצמו, או בעת שתחלוף המחלה הגורמת לו (לדוגמא נפיחות קשר לימפה בשל זיהום). במיקרים של טורטיקוליס בעקבות חבלה יש לקבע את הצוואר באמצעות צווארון מיוחד.
בטורטיקוליס זמני ניתן לנסות לטפל בטיפול שמרני הכולל פזיותרפיה שמטרתה מתיחת והארכת שרירי הצוואר. במיקרים קשים או במידה וטיפול זה אינו עוזר יש צורך לעיתים בייעוץ אורתופדי והתערבות ניתוחית על מנת לתקן את ההפרעה.
לפרטים נוספים כנסו לאתר הבית של דוקטור לוי
רופא ילדים | רופא ילדים תל אביב | מרפאת ילדים