קומה נמוכה
הורים וילדים כאחד דואגים פעמים רבות כאשר הילד בעל קומה נמוכה מזו של חבריו לכיתה. קיימים מצבים רפואיים רבים שעלולים לגרום לקומה נמוכה. עם זאת במרבית המקרים מרבית הילדים הנמוכים הינם נורמליים לחלוטין. אחד הגורמים החשובים ביותר המשפיעים על קומת הילד הוא המטען הגנטי אותו הוא נושא- ילד להורים נמוכים בדרך כלל יהיה נמוך גם הוא.
ניתן לחשב באופן גס את הגובה הצפוי של הילד על ידי הנוסחא .
יש לזכור כי קומה נמוכה באופן משמעותי מגדרת כאשר גובה הילד נמוך מהאחוזון ה- 5 לגילו או כאשר חלה סטייה משמעותית מאחוזוני הגדילה של הילד עד כה.
מהו קצב הגדילה התקין של ילדים ?
בילדות המוקדמת ילדים גדלים בקצב של כ- 5-7 ס"מ לשנה עד לתחילת גיל ההתבגרות שם קיימת האצה בגדילה עד כ- 7-8 ס"מ לשנה בבנות ועד 10 ס"מ לשנה בבנים. בהמשך גיל ההתבגרות מופיע שלב בו הגדילה מואטת לכ- 3-5 ס"מ לשנה עד שהיא נעצרת בדרך כלל בסביבות גיל 14-16 שנים. בנות מתחילות את גיל ההתבגרות שלהן מוקדם יותר, בדרך כלל, ולכן בתחילת גיל ההתבגרות יהיו פעמים רבות גבוהות יותר מהבנים באותו הגיל.
כיצד נעריך ילד בעל קומה נמוכה ?
מעבר להתיחסות לגובה ההורים, רצוי להתיחס לדפוס הגדילה של אותו הילד עד אז. מעקב אחר עקומת הגדילה של הילד בעת הילדות עשויה להראות באם הגדילה נורמלית, או האם היתה האטה בגדילה במהלך הילדות. יש לוודא שהילד אינו סובל מבעיות רפואיות כרוניות שעלולות להאט את הגדילה כמו הקאות, שלשול, חום, אובדן משקל, תאבון ירוד, תת תזונה, כאבי ראש, התבגרות מינית מאוחרת ועוד.
האם יש בדיקות רפואיות שצריך לבצע ?
למרות שבמרבית המקרים ילד בעל קומה נמוכה הוא בעל צמיחה תקינה, לעיתים יש הפרעה בגדילה בשל מחלות שונות. בחלק מהמקרים בהם עולה חשד כזה ימליץ הרופא על ביצוע מספר בדיקות. בדיקות אלו יכללו ביצוע צילום כף יד להערכת גיל העצמות ופוטנציאל הגדילה. כמו כן ניתן לבצע בדיקות דם להערכת תפקוד בלוטת התריס, רמות הורמון הגדילה, ספירת הדם וערכים נוספים אשר עשויים לגלות סיבה לחוסר הצמיחה לגובה.
האם יש טיפול ?
בחלק קטן מהמקרים יוצע לילד ולהורים טיפול בהורמון גדילה. טיפול בהורמון גדילה אינו מתאים לכל אחד. הוא יכול לסייע במקרים בהם קיים חסר הורמון גדילה בגוף, בבנות הסובלות מתסמונת על שם טרנר, בילדים הסובלים מאי ספיקה כליתית קשה, בילדים שנולדו קטנים לגיל ההריון ולא עשו השלמת גדילה מספקת בעצמם, ולעיתים בילדים בהם לא ברורה הסיבה לקומה הנמוכה.
טיפול בהורמון גדילה הוא טיפול הניתן בזריקות יומיומיות. תוצאות הטיפול משתנות בהתאם לגיל תחילת הטיפול ולתגובה האישית של כל ילד וילד.