מזל טוב, מצאתם מקום מעולה לפתוב בו את עסק החלומות שלכם. אתם הלוכים להיות עצמאיים ומצליחים ואת הלוקיישן שלכם אנשים ממש יאהבו, רק חבל שאחרי השיפוצים במקום החדש גיליתם סדקים לא נאים במיוחד באחד הקירות. לכאורה משהו שאולי אפשר לטייח ולצבוע, אבל האם נעלמה מעניכם האפשרות שהמקום בעצם מט לנפול? מאיפה לכם לדעת בעצם, זה לבני בטן, הן חזקות מספיק, לא? אז זהו, שאם אתם לא במקרה עוןסקים בשמאות מקרקעין מאוד לא מומלץ לכם לקחת את הסיכון הזה.
הבעיה שאפילו אם לקחתם שמאי מקרקעין שבא ובדק את הנכס הנדל"ני שלכם וגילה כי הבעיה דורשת חיזוקים של עמודי תמיכה לדוגמה, הרי לכו תשיגו את הקבלן שבנה לכם את כל הקונסטרוקציה הזו וכבר קיבלת עליה את מלוא התשלום, שיבוא עכשיו ויתקן על חשבונו את הבעיה שללא ספק הוא יצר. בעיה כזו נקראת לקוי בניה וישנם מהנדסי בנייה מיוחדים לליקויי בניה שכל תפקידם הוא לסייע לשמאים לבחור את חומרת העיניין ולברר האם אכן מדובר במשהו שיכול במקרה הטוב להתרסק על הקרקע ברעידת האדמה הקרובה.
הפתרון הוא פשוט מאוד: עשו לעצמכם כלל שכבר לומדים כל מי שהולך ללמוד מנהל עסקים במטרה לפתוח עסק: בטרם תחתמו על הסכם הריכשה על המקום, ועוד בטרם תחתמו על הסכם זכרון הדברים (שהוא לכאורה רק "לחיצת יד" בכתב שמאשרת שאתם רוצים את הדירה, אבל בפועל זה מסמך משפטי מחייב שבעקבותיו תאולצו לקנות את הנכס גם אם לא מצא חן בעיניכם אחרי זה) ולבטח ובטח לפני שתשלמו לבעלים או למשרד התיכוון שמצא לכם את החנות/ מאפיה/ מה שזה לא יהיה: לפני הכל אתם דואגים ששמאי ממשרד שמאים, העוסקים בדיני ממקרקעין, יבוא לבחון את העסק ולתת לכם דוח אודות טיב הבנייה והחוזק של המבנה.
לדוח שומה שכזה יש יתרונות נוספים, כמו לומר לשמש כקלף מיקוח בעת המשא ומתן על המחיר המבוקש (אף אם מדובר בדמי שכירות גרידא) שכן בכוחו של השמאי לאמוד את מחירה של הדירה, וזאת לעומת המחיר שיבקשו עליה (שני דברים שונים לחלוטין). חוץ מזה, חבל שתחסכו את שכר הטרחה של השמאי, בייחוד כשהוא יכול לחסוך לכם עשרות אלפי דולרים טבין וטקילין. ורק שיהיה לכם במל טוב והרבה בהצלחה בעסק החדש!
משה תבור