עונת החורף בארץ אמנם קצרה, אך המעבר החד בין החום והיובש לקור, לגשם ולרוחות יוצר סיכונים רבים. במקום העבודה, תופעות החורף עלולות לפגוע בבטיחותו ובריאותו של העובד, הנדרש רבות להמשך עבודה רגילה ותפוקה דומה, גם במזג אוויר חורפי.
המוסד לבטיחות ולגיהות, המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה בישראל, מביא עצות להתמודדות עם תופעות החורף: גשם, רוח, קור, בוץ וברקים.
קור
טמפרטורות נמוכות עלולות לגרום לנזקים בריאותיים, אם לא מכינים את התנאים הנכונים לעובדים ומדריכים אותם כיצד לעבודה נכונה בתנאי קור.
קור מפחית בצורה משמעותית את יכולותיו הפיזיות של העובד, פוגע בתנועת האצבעות, בכושר הריכוז ובערנות. בתנאי עבודה של חשיפה ממושכת לקור נוצרות תחושות אי נוחות ועייפות. הקור גם יוצר "דחק" (Stress), ומוביל להתגברות דחק קיים בעבודה. חשיפה של כ- 20 דקות לקור מספיקה כדי ליצור את התנאים שיש להם השלכות על מצב הבטיחות.
כאשר חודר קור אל פני העור ? הגוף משחרר חלק מהחום הפנימי שהוא מייצר, כדי להגביר את החום של העור. במשך הזמן נוצר חוסר בחום הפנימי של הגוף וסיכון לבריאות האדם.
עובדים החשופים לטמפרטורות נמוכות הם בדרך-כלל שומרים, עובדי בניין, עובדי תחזוקה, נהגים ועוד ? אשר שוהים לאורך זמן בתנאי האקלים החיצונית גם עובדים בחללים סגורים סובלים מקור, כאשר אין חימום נאות או כאשר לא ניתן לחמם את החללים. לסוג העבודה יש השפעה על ההתנהגות בקור: בעבודה פיזית, הכרוכה בשימוש באנרגיה רבה עם שריפה של קלוריות, הגוף מסוגל לסבול קור יותר מאשר בתנוחות סטטיות.
חלק מהפגיעות הנגרמות מקור, הן דלקות חריפות בכפות הידיים והרגליים כתוצאה מירידה חריפה בטמפרטורה שלהן והצטננות ומחלות ריאה הנגרמות כתוצאה מירידה בכושר ההתנגדות של הגוף בתנאי קור ולחות.
חימום
חללים מחוממים לטמפרטורות נוחות, מגבירים את התפוקה. העבודה באזורי עבודה קרים היא איטית יותר ? הגוף מוכן פחות למאמץ ושכבות של בגדים מסרבלות את התנועות ומאטות אותן. חללים קרים גם מובילים להצטננויות, מחלות חורף והיעדרויות מהעבודה.
אוורור
בכל חלל חייבת להיות אפשרות לאוורור קבוע. בחלל מחומם סגור מצטברים אדים של חומרים הנפלטים בתהליכים השונים ויוצרים חוסר בחמצן לנשימה. אווירה חסרת חמצן מביאה לתחושת נמנום, כאבי ראש, חוסר ערנות ולתאונות הבאות בעקבותיהם.
ביגוד לבידוד מהקור
הלבוש צריך להיות מותאם לתנאי העבודה. הדרך הטובה ביותר להתגוננות מפני הקור היא בשינוי הדרגתי של הלבוש. רצוי להתלבש בשכבות של ביגוד דק, להוסיף עוד שיכבה במקרה הצורך ולהסיר שיכבה כאשר חם מדי. השכבות הדקות מאפשרות כליאת אוויר ביניהן, היוצר את הבידוד. יש להגן היטב על האוזניים באמצעות כיסוי חם, קצה האף והאצבעות באמצעות כפפות וגרביים חמות. הכיסויים, הבגדים והמנעלים חייבים להיות יבשים כל הזמן. דאגו שיש בהישג יד בגדים יבשים להחלפה במקרה שבו בגדי העבודה נרטבו.
גשם
הגשמים הם ברכה לטבע ולחקלאות, אך בו בזמן עלולים להוות מפגע בתחומים רבים אחרים ולגרום לשיטפונות, הצפות מבנים, רטיבות, פגיעות במערכת חשמל ועוד.
בכל מבנה במפעל, בבית המלאכה וגם בבית הפרטי שלכם יש לבדוק את אטימות הגגות וניקיונם. יש להחליף רעפים סדוקים ושבורים, לחדש שכבות איטום פגומות (זפת או יריעות איטום) על גגות שטוחים, להחליף ולתקן לוחות חיפוי סדוקים (פח, פולי קרבונט, לפתוח מרזבים סתומים, לנקות מהגגות כלים ולכלוך אשר עלולים לעכב את זרימת המים, ליצור שלוליות ולגרום לסתימות.
יש לאטום פתחים, להחליף זיגוג שבור בחלונות ולמלא סדקים וחריצים בחומרי איטום, כדי למנוע חדירת מי גשם לחללים המוגנים.
רוח
כאשר עצמים וחפצים אינם רתומים היטב למקומם, הם עלולים להתעופף, לפצוע, להרוס ולהרוג. יש לחזק לוחות גג רופפים, לקשר חפצים המאוחסנים בחוץ, לוודא גיזום ענפים ועצים הקרובים לכבלי חשמל תלויים ולסגור פתחים.
בוץ
בחורף גשום קשה לשמור על ניקיון בגלל שלוליות המים והבוץ המצטברים בכל מקום. לעתים, גדלה הצפיפות באולמות, כיוון שהחלל המוגן מאכלס בחורף את עבודות ה"חוץ", כמחסה מהגשם. יש להתקין אמצעי ניקוי לנעליים, עבור העובדים הנכנסים לאולמות מבחוץ.
רצפות רטובות ובוציות הן הגורם הראשי להחלקות ונפילות. באתרי הבנייה, הסיכונים גדולים עוד יותר ? הבוץ כבד והשלוליות מסתירות בורות עמוקים. יש לחפור תעלות ניקוז סביב כל אתר כדי למנוע הצפות.
ברקים
מתקני מתכת ? עגורני צריח, מנופים וכדומה, עלולים לסכן את חיי העובדים עליהם ובקרבתם, בזמן סופת ברקים. יש להגן על המתקנים בקולטי ברקים ולהימנע מהפעלתם בימים גשומים וסוערים. בימי חורף גשומים וסוערים, רצוי ומומלץ להפסיק את העבודות תחת כיפת השמיים ולבצע עבודות תחת גג.
התנהגות בדפוסי חורף
· זוזו. בתנועתו, הגוף מייצר חום המעניק תחושה טובה.
· הימנעו משתיית משקאות אלכוהוליים לפני שהייה במקום קר, או בחזרה מתנאי קור. האלכוהול אמנם גורם להתרחבות כלי הדם ולתחושת חמימות ? אך היא רגעית, ובעקבותיה נגרם אובדן חום לגוף. דאגו לאספקת משקה חם.
· עישון גורם, בין יתר הנזקים, לכיווץ כלי הדם ומגביר את הרגישות לקור.
· יש להקפיד על תזונה מאוזנת ושתייה רבה של מים, כדי להימנע מהתייבשות.
לפרטים נוספים אודות בטיחות בעבודה בגשם ובקור ניתן לפנות למרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות, ללא תשלום וללא כל התחייבות.
ניתן לפנות דרך המספר: 9394* מכל טלפון, או דרך האתר: http://www.osh.org.il
המוסד לבטיחות ולגיהות הינו תאגיד ציבורי המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה בישראל, ומשמש כתובת מרכזית למידע, הדרכה וייעוץ בנושאים הקשורים לתחומים אלה. תפקידיו של המוסד לבטיחות ולגהות הן לנהל פעולות הסברה והדרכה במקומות עבודה באמצעות מחוזותיו הפרושים בכל רחבי הארץ; לערוך ולפרסם מחקרים וסקרי סיכונים במקומות עבודה; לסייע לבחירת נאמני בטיחות ולהקמתן של ועדות בטיחות במקומות עבודה, להדריכם ולעודדם בפעולתם; לייעץ ולקדם פעולות לסילוק מפגעי בטיחות ומפגעים בריאותיים