התינוק נולד עם מערכת רפלקסים שחלקם משמשים אותו עוד ברחם. אחד מהם הוא רפלקס המציצה אותו התינוק מתרגל בעודו ברחם. לאחר הלידה, הרפלקס משתכלל. דרך הפה התינוק מגלה את העולם. כשהתינוק לומד להכניס את ידיו לפיו, הוא לומד מהו קו האמצע של גופו, הוא יוצר סימטריה (מכניס את יד ימין ושמאל), הוא יוצר מודעות במערכת החישה העמוקה (הפרופריוצפטיבית), הוא מפתח קשר עין יד פה, הוא לומד את הסביבה וכמובן גם מרגיע את עצמו.
כל הפונקציות החשובות הללו באות לידי ביטוי בהכנסת הידיים לפה ולכן, שימוש במוצץ בזמן ערות יפריע להתפתחותו התקינה במישור זה. אין כל רע בהכנסת הידיים לפה, ותינוק תינוק שמכניס את ידיו לפה לאו דווקא ימצוץ אצבע בשלבים מאוחרים יותר.
הרגעת התינוק ע"י מוצץ לא פותרת את הבעיה בה שרוי התינוק – המוצץ מספק לתינוק הרגעה ללא קשר לסיבת הבכי. אם בכל בכי של התינוק אתן לו מוצץ כדרך להרגעה, אז אני לא נענית לצורך האמיתי שלו.
כשהתינוק בוכה מסיבה מסוימת ואני בוחרת לתת לו מוצץ, אני למעשה מוותרת מראש על השימוש בכלים שברשותי, שיכולים להרגיעו (כדוגמת תנועה, קול ומגע המעניקים לו חוויות חושיות מרגיעות). בשנה הראשונה לחייו של התינוק, הלמידה החושית היא המשמעותית ביותר. הוא לומד את הסביבה דרך החושים שלו.
הרגעות באמצעות מוצץ מלמדת את התינוק בנוסף לכל האמור לעיל, גם להירגע באמצעים אוראליים. בעתיד הוא עשוי לפתח את הצורך להירגע ע"י גירוי אוראלי אחר (עישון, אכילה). כמו כן, המוצץ, אעפ"י שיוצר רגיעה, הוא איננו מאפשר נינוחות מלאה. הפעלת הפה (שהוא שריר טבעתי) יוצרת הפעלה של כל השרירים הטבעתיים הלא רצוניים בגוף, כך שבזמן שהתינוק נרגע עם מוצץ, כל מערכות העיכול פעילות, ובזמן שהוא ישן, גופו פעיל, השינה פחות איכותית, הוא מתעורר בכל פעם שהמוצץ נופל לו מהפה והתופעה רק הולכת ומחריפה עם הגיל.
תינוק שרגיל לישון תמיד עם מוצץ עשוי להתעורר בבוקר עייף ולהיות לא רגוע במהלך היום. יש סיכוי סביר שתינוק שמשתמש באופן תדיר במוצץ, יפתח חוסר שקט בסיסי בגופו ובהמשך ייתכן וייווצר אצלו הצורך בחפץ מעבר בכדי להירגע.
מה ההבדל בין מוצץ למציצת אצבע?
ראשית, התינוק הוא זה שבוחר מתי להכניס אצבע לפיו ולא אדם אחר. זמן מציצת האצבע ילך ויקטן עם הגיל כיוון שבכדי שיוכל להרים ראש, להתהפך, להתיישב ולשחק התינוק יצטרך להוציא את האצבע מהפה. תינוק שמשתמש במוצץ יכול להמשיך ולהתפתח ולעשות הכול בזמן שהמוצץ בפיו, כך שזמן מציצת המוצץ ילך ויתארך עם הגיל.
מהן אם כן האלטרנטיבות למוצץ?
רגיעה גופנית אצל תינוקות רכים מגיעה מתוך תנועה בשילוב של קול ומגע. רגיעה גופנית יוצרת איכות שינה טובה יותר, נינוחות ורוגע כללי.
שימוש מושכל במוצץ –
מומלץ כן להשתמש במוצץ אם התינוק חולה וזקוק לסוג הרגעה שכזה, בנסיעה ברכב- למניעת הסחות דעת. אם משאירים את הפעוט עם בייביסיטר, אצל פגים שפספסו את "זמן האימון" על רפלקס המציצה ברחם (זה יכול לעזור לפתח אצלם את מערכת העיכול דרך הפעלת השרירים הטבעתיים), או בכל פעם שהתינוק בוכה ללא סיבה נראית לעין, לאחר שניסינו להרגיע בדרכים אחרות ללא הועיל. תינוק שרגיל להירדם עם מוצץ, רצוי להוציא את המוצץ מפיו לאחר שנרדם על מנת לאפשר לגופו מנוחה כללית.
לימור בר מלווה התפתחותית לתינוקות Balance