מתכונים לט"ו בשבט
ט"ו בשבט הוא לא רק חג לאילנות וחג שבו השקדיות פורחות. הוא אחד החגים הצבעוניים והססגוניים בגלל מגוון הפירות היבשים. לכן זוהי הזדמנות מצויינת לחגוג במתכונים משובחים הכוללים בתוכם פירות יבשים למיניהם, אגוזים או שקדים. זוהי הזדמנות להפליג למחוזות רחוקים עם ערבוביה של טעמים, צבעים ונינוחות שלא קיימים באף חג אחר. הרי לפניכם מתכונים נבחרים מבית השף הלבן
הפתעת תפוח בסירופ פירות יבשים ותותים
הפתעת תפוח בסירופ פירות יבשים ותותים
מצרכים
________________________________________
מספר מנות: 4
תוספת נפלאה לגלידה או כמנה בפני עצמה. יש להכין יום מראש
750 מ"ל יין אדום מזן משובח
1/2 כוס סוכר לבן
1/2 כוס סוכר חום
2 כפיות סוכר וניל
1/2 לימון קטן בשל, פרוס גס עם הקליפה
1 מקל קינמון שבור לשנים
14 תותים שלמים ללא הגבעול
7 תפוחים קלופים, חצויים
1+1/2 כוסות שזיפים מיובשים, מגולענים
1 כוס משמשים מיובשים, שלמים
3/4 כוס צימוקים
אופן ההכנה
________________________________________
1. יוצקים את מלוא בקבוק היין האדום לתוך סיר, מוסיפים את סוכר הוניל, הסוכר החום והסוכר הלבן, הלימון, מקל הקינמון, ומרתיחים.
2. מוסיפים ביחד את כל התפוחים, ומבשלים 15 דקות מעל חום בינוני .
3. מוסיפים את הפירות המיובשים והתותים ומבשלים לריכוך מלא, כ-25 עד 30 דקות. הנוזלים יסמיכו קלות.
4. מצננים היטב, מכסים ומעבירים למקרר למשך 12 שעות. הנוזלים ישלימו את ההסמכה במקרר.
5. שעה לפני ההגשה מוציאים לטמפרטורת החדר.
תוכלו לראות עוד מתכונים בדף מתכונים לטו בשבט
קישוא במילוי בשר וחמוציות מיובשות
מצרכים
________________________________________
מתכון של בקר אדום אדום
150 גרם בשר טחון "אדום אדום"
6 קישואים עגולים בגודל אחיד
שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס לפי טעם
בצל בינוני קצוץ דק
3 שיני שום כתושות
1 חציל קטן קלוף וחתוך לקוביות קטנות
צרור שלם של פטרוזיליה קצוץ
חופן עלי נענע קצוצים
50 גרם (5 כפות) חמוציות מיובשות או פרי יבש אחר (צימוק, משמש וכדומה)
50 גרם (4 כפות) צנובר קלוי
100 גרם (1 כוס) קינואה
2 כפות מיץ לימון טרי
אופן ההכנה
________________________________________
1. מחממים תנור ל- 220 מעלות (חום גבוה), מסירים את הרבע העליון של הקישוא ומכינים למילוי.
2. מרוקנים את הקישוא בעזרת כף תוך הקפדה שלא לפגוע במעטפת החיצונית (שומרים את בשר הקישוא בצד). משמנים את הקישואים במעט שמן זית, ממליחים, מפלפלים ומכניסים לתנור החם למשך 7 דקות עד להזהבה, מצננים.
3. מחממים 1/4 כוס שמן זית במחבת רחבה, מוסיפים את הבצל הקצוץ, השום הכתוש, קוביות החציל ואת בשר הקישוא שרוקנו. מאדים כ- 10 דקות בחום נמוך עם מכסה. בשלב זה מוסיפים את הבשר הטחון ובוחשים בכף עץ על מנת לפורר את הבשר לפירורים (בכדי להימנע מגושים).
4. מבשלים כ- 10 דקות נוספות ומצננים. מוסיפים לתערובת פטרוזיליה, נענע, חמוציות מיובשות וצנובר ומתבלים במלח, פלפל ומיץ לימון.
5. ממלאים סיר במים ומביאים לרתיחה, ממליחים מעט ומוסיפים פנימה את הקינואה. מבשלים כ- 20 דקות ומסננים. מוסיפים את הקינואה לתערובת הבשר. במידת הצורך מתקנים תיבול ומערבבים היטב.
6. בעזרת כף ממלאים את הקישואים המצוננים בתערובת הבשר.
7. בעת ההגשה מחממים כ- 7 דקות בתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות ומגישים כמנה ראשונה או כתוספת למנה עיקרית.
כיכר בשר משובצת בפירות יבשים ואגוזים
מצרכים
________________________________________
מספר מנות: 4-6
ורסיה חגיגית של הקלופס המזרח אירופאי. קל ומהיר להכנה, וגורף מחמאות הן כשהוא מוגש חם למנה עיקרית והן כשנאכל קר לנשנוש.
1/2 ק"ג בשר טחון טרי ארוז "אדום אדום"
2 כפות שמן רגיל
בצל בינוני קצוץ דק
1/2 כפית מלח
1/2 כפית מחוקה פלפל שחור טחון
קורט אגוז מוסקט מגורר
ביצה טרופה
1/2 כוס מרק בשר (ניתן מקובייה, משחה או אבקה )
כוס קמח מצה עבה (לא מקמח מצה לעוגות)
60 גר' (1/2 כוס) שזיפים מיובשים מגולענים חצויים
40 גר' (1/3 כוס) משמשים מיובשים חצויים או צימוקים
50 גר' (1/2 כוס דחוסה) אגוזים שלמים (ברזיל/לוז/מלך)
שמן רגיל לשימון התבנית
אגוזים לעיטור
תבנית "אינגליש קייק"
אופן ההכנה
________________________________________
* מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל עד להזהבה וריכוך.
* מערבבים בקערה את שאר החומרים עם הבצל המטוגן לתערובת אחידה.
* משמנים תבנית עמוקה של אינגליש קייק וממלאים אותה בתערובת. מפזרים על הבשר את האגוזים, תוך לחיצה קטנה להידוק, ואופים בחום של 175 מעלות כ- 40 דקות
* הצעת הגשה: מומלץ להגיש חם עם רוטב צלי מעל, לצד פירה, או להגיש פרוס קר בין 2 חצאי מצה.
סלט סלרי עם פירות מיובשים ועגבניות שרי ברוטב דבש
מצרכים
________________________________________
מספר מנות: 4
3 כפות סומסום
1 סלרי אמריקאי לא גדול, רענן
8 עגבניות שרי
4 תמרים לחים, מגולענים
5 משמשים מיובשים
3 תאנים מיובשות
לרוטב:
3/4 כוס מיונז
2 כפות דבש
1/2 כפית חרדל גרגירים
צ'ילי חריף מיובש גרוס
1 כפית מיץ לימון טרי
מלח
אופן ההכנה
________________________________________
1. קולים את הסומסום: מחממים מחבת טפלון ומוסיפים את הסומסום תוך ערבוב מתמיד, קולים למשך דקה עד תחילת השחמה קלה. יש לשים לב לא לשרוף את הסומסום.
2. מעבירים מיד לצלחת רחבה לקירור.
3. מכינים את הרוטב: מערבבים 3/4 כוס מיונז עם 2 כפות דבש, חצי כפית חרדל גרגירים, קורט קטן של צ'ילי גרוס,כפית מיץ לימון סחוט וקורט מלח .
מרכיבים את הסלט:
1. חותכים את הסלרי עם העלים לפרוסות דקות לרוחב הגבעול.
2. חוצים את עגבניות השרי.
3. חותכים לרצועות את הפירות המיובשים.
4. מעבירים את מרכיבי הסלט לקערה ויוצקים מעל כמה כפות מהרוטב.
5. מערבבים ומעבירים לקערת ההגשה.
6. בוזקים מהסומסום הקלוי מעל הסלט ומגישים.
אגס במילוי שקדים אגוזים ודבש מעטפת בצק עלים
מצרכים
________________________________________
מספר מנות: 8
חבילה (1 קג) בצק עלים צרפתי מרודד 'מעדנות' מופשר על פי ההוראות המופיעות על גבי האריזה 8 אגסים גדולים ומוצקים (רצוי מסוג בוסק - חומים וקשים יחסית)
1/2 לימון
החומרים לסירופ: 500 גרם סוכר
1 ליטר מים
מקל קינמון או קינמון טחון
החומרים למלית:
1/2 כוס (40 גרם) פקאנים קלויים, טחונים גס
1/2 כוס (40 גרם) שקדים קלויים, טחונים גס
8 כפות דבש
1 ביצה טרופה עם כפית מים
אופן ההכנה
________________________________________
1. להכנת האגסים: מקלפים את האגסים, ומשפשפים בלימון כדי למנוע את השחרתם.
2. שמים בסיר את כל חומרי הסירופ, ומביאים לרתיחה. כשהסוכר נמס לגמרי, מניחים את האגסים בסיר, ומבשלים ללא מכסה על להבה נמוכה 30-15 דקות, עד שסכין ננעצת בקלות באגס (בודקים כל אגס בנפרד), מקפידים לא לבשל יותר מדי. מוציאים את האגסים מהסירופ, ומצננים.
3. בעזרת סכין קטנה, מרוקנים את הליבה מצידו התחתון של כל אגס. מיישרים את הבסיס, כך שהאגסים יעמדו ביציבות על בסיסם.
4. מערבבים את כל חומרי המלית וממלאים את האגסים.
5. להכנת המעטפת: מחממים תנור לחום בינוני (180 צ.). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
6. פורסים מגליל הבצק (כשהוא עדיין מגולגל) 8 פרוסות בעובי 2.5 סמ. פותחים את שארית הבצק על משטח עבודה. בעזרת חותכן עוגיות או כוס קורצים מהבצק 8 עיגולים בקוטר דומה לקוטר בסיס האגסים. מניחים כל אגס על עיגול בצק, ומברישים את שולי העיגול בביצה הטרופה.
7. פותחים את פרוסות הבצק, מסירים את הניילון, וכורכים את רצועות הבצק סביב כל אגס במהודק, כך שכולו יהיה עטוף בבצק (חובשים את האגס בבצק). מהדקים את שולי העיגול בבסיס האגס לשולי התחבושת.
8. מניחים בתבנית, ואופים 35-30 דקות, עד שהבצק מזהיב.
9. לשם הגשה: יוצקים על צלחת 2-1 כפות מהסירופ בו בושלו האגסים, מניחים אגס, ומגישים את האגסים חמימים.