בולם להבה הוא מכשיר המאפשר לגז לעבור דרכו באופן חופשי אך מסוגל לעצור את הלבה במטרה למנוע להבה גדולה או התלקחות של שריפה. ישנן מטרות רבות בהן ניתן לעשות שימוש בבולמי להבה אך יש להבין כיצד עובדים המוצרים השונים וכיצד יוכלו להועיל הפתרונות הקיימים למטרות הנדרשות.
מאמר זה יערוך סקירה כללית של הטכנולוגיה והטרמינולוגיה ביחס לבולמי להבה ולסוגים הבולמים השונים הקיימים כיום.
העקרון המנחה העומד בבסיס בולמי להבה התגלה בשנת 1815 ע"י סר המפרי דאבי שהיה פרופסור וכימאי במכון המלכותי של אנגליה. בעקבות פנייתה של וועדת הבטיחות לתעשיית הפחם באנגליה, נתבקש דאבי למנוע מדליפות שמן בו נעשה שימוש להדלקת עששיות, להתלקח ולגרום לפיצוצים בעת שגז דליק חדר לפיר כורי הפחם.
על פי הפתרון שהציע דאבי, צילינדר ארוך העשוי ממסך דק של נקבוביות, הקיף וסגר את להבת המנורה. האור חדר את המסך שימש לתאורה בעוד שאויר חדר בחלק התחתון של הצילינדר ושימש לבערה. עם זאת, הגז יצא בחלקו העליון של הצילינדר כאשר האש עצמה בוערת רק כנגד חלקו הפנימי של המסך אך אינה עוברת אותו. מסך הנקבוביות ספג את החום מהלבהב והקרין אותו בטמפרטורה נמוכה יותר.
מאז זמנו של סר המפרי פותחו פתרונות רבין בתעשיות שונות אך כולם מתבססים על אותו עקרון מוביל ולפיו מורידים את חום הלהבה בעת שהוא מנסה לנוע בין מעברים צרים בין צלעות של מתכת או חומר אחר המסייע בהולכת חום.
כיום, על פי הערכה, יותר מ-20 תעשויות שונות עושות שימוש בבולמי להבה וביניהן תעשיות דלק, כימיה, גז ופרמצבטיקה.
חברת שב-טל בע"מ מספקת פתרונות טכניים והנדסיים למשק הדלק, הגז, התעשיה הכימית ותעשיות הסמי-קונדקטור והפרמצטיקה, בתחומי הפילטרים, מסננים, נשמים, בולמי להבה ומוצרים נוספים.