פסיכותרפיה הינה טיפול נפשי. על אף שהטיפול הפסיכותרפי הקלאסי מתנהל על ידי שיחות בלבד, כיום ישנם מטפלים מוסמכים המשלבים גם טכניקות אומנותיות במהלך הטיפול הפסיכותרפי החדשני - הפסיכודרמה.
בפסיכותרפיה נוהגים לעיתים להשתמש במשחקי תפקידים על מנת לאפשר למטופל להביע את עצמו בצורה נוחה יותר באמצעות אביזרים כמו כסאות ופריטים אחרים הנמצאים בחדר, אשר באמצעותם יוכל המטופל להביא את עצמו ולחשוף את החרדות שלו, את המצבים המעוררים סטרס, את הלבטים, את המצוקות, את הבעייתיות ביחסים בינאישיים ועוד. פסיכותרפיה נועדה על מנת לחשוף את עולמו הפנימי של המטופל ולחקור את הקונפליקטים המודעים והלא מודעים שלו ולאחר מכן לעזור לו לסגל התנהגויות אפקטיביות יותר.
מי שמוסמך לעזוק בפסיכותרפיה אלה הם פסיכיאטרים, פסיכולוגים קליניים ועובדים סוציאליים אשר סיימו תואר שני המסמיך אותם לעסוק בפסיכולוגיה קלינית. בעוד שהפסיכיאטר יכול להתאים טיפול תרופתי, הפסיכולוג הקליני עורך אבחונים באמצעות מבחנים ולאחר מכן מתאים את סוג הטיפול למצוקה של המטופל.
מי פונה לפסיכותרפיה?
הטיפול הפסיכותרפי נועד לטפל במגוון בעיות ביניהן: מצבי לחץ וסטרס, בעיות בתקשורת בינאישית (עבודה, משפחה, זוגיות, חברים), דיכאון, חוסר יכולת להתמודד עם החלטות חשובות בחיים, תחושת חוסר סיפוק מהחיים וחוסר יכולת ליהנות מהחיים ועוד.
ישנן שיטות שונות בטיפול פסיכותרפיה והמטופל יכול להחליט לאיזה מטפל ברצונו לפנות על סמך הטיפול שמציע כל אחד מהם. חלק מהשיטות הן פאסיביות יותר (טיפול פסיכודינאמי קלאסי המתבסס על שיחות) וחלקן אקטיביות יותר (טיפול התנהגותי-קוגניטיבי, טיפול פסיכודרמה ועוד). עניין חשוב להצלחת טיפול פסיכותרפיה הוא האמון. על מנת שהמטופל יצליח להיחשף בפני המטפל ולרכוש כלים אמיתיים להתמודדות, על המטפל לספק לו סביבה בטוחה שתתבסס על אמון. לעיתים תהליך זה אורך זמן ולכן קיימים טיפולים קצרי מועד וטיפולים ארוכים יותר, בהתאם למצוקותיו של המטופל.