כשאני מציינים את המושג תשמישי קדושה למעשה אנו מציינים את אותם החפצים הגשמיים המיועדים למצוותיה של הדת הקיימת באמונה היהודית כאשר ניתן לראות כי בין אותם חפצים אלו אפשר לזהות את הציצית, הטלית, התפילין ועוד חפצים שונים רבים אשר חלקם התפתחו בעקבותיה של ההלכה המאוחרת יותר כמו החנוכייה.
פרוכות גם הן נחשבות כמעין אותם חפצים גשמיים הלקוחים מן הדת היהודית ואשר קיימות בכל בית כנסת המכבד את עצמו, אלו הם למעשה אותם וילונות ייחודיים המכסים את דלתות ארון הקודש.
בין תשמישי הקדושה קיימת הבחנה לתשמישים המיועדים לציבור הנרחב או אלו המיועדים לשימושו הפרטי של האמין, כמו גם קיימת חלוקה ברורה בין תשמישי מצווה וקדושה אשר בתום השימוש בהם נשמרים בגנזך.
מה הן פרוכות?
אותן פרוכות מהוות למעשה תשמישי קדושה המצויים בכל בית כנסת, אלו הם הוילונות המכסים את דלתות ארון הקודש ואשר בו מצויים ספרי התורה הכה חשובים בדת היהודית.
ניתן לראות כי אותם תשמישי קדושה בדמות הפרוכות מסוגלים להזכיר את ארון בית המקדש בו היו לוחות הברית והפרידה בין הקודש אשר התקיים בבית המקדש לבין קודש הקודשים, דהיינו אותו ארון ייחודי אשר כה מהותי לדת.
בהוספת אותן פרוכות לארון הקודש תשמישי הקדושה מקבלים את ההדר להם הם ראויים בהתאם לאמונה היהודית ומפרידים בין אותו קודש לקודש הקודשים החשוב למאמינים והנשמר מכל.
תרומות תשמישי קדושה
רבים המעוניינים לחזק ולתרום לעם היהודי באמונתו מתוך אהבה, אמונה או הערכה ואף למען עילוי נשמת המתים ועוד יכולים לתרום פרוכות לבתי הכנסת ובכך מסמלים את רצונם להביע הערכתם לדת.
לעיתים אנשים המעוניינים לתרום תשמישי קדושה בדמות פרוכות למען עילוי נשמות מתים מבקשים לרקום על גבי הפרוכות את שמותיהם וקיימות חברות מקצועיות המסייעות ליצור זאת ביתר קלות ונוחות.
למעשה בתרומתם של תשמישי קדושה כלשהם כמו למשל אותן פרוכות קיימת השקעה רגשית וכספית וזאת משום כי הפרוכת מסמלת את רגשות הכבוד והערכה, עילוי נשמת המת ועוד ובנוסף לאותה השקעה כספית הקיימת בהיווצרותה של הפרוכת הראויה במידותיה ולשימושה בבית הכנסת בארון הקודש המיועד.