קודם כל נבהיר מה עומד מאחורי המונח תמ"א 38.
ההגדרה של תמ"א 38 היא "תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה". פרויקט זה בעל חשיבות עליונה, ומטרתו העיקרית לחזק את המבנים שעלולים לעמוד בסכנת הכחדה בעת רעידת אדמה בדרגת ריכטר גבוהה.
מספר גופים , גם עירוניים וגם ממשלתיים עומדים מאחורי בפרויקט זה.
תמ"א 38 הוכנה ביוזמתה של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה. צוות גדול של יועצים ומתכננים תכנן ויצר את התכנית וזו הוגשה באפריל 2005 לאישורה של הממשלה.
מצב המבנים בארץ ולמי מיועדת תמ"א 38
בשנת 1975 נכנס לתוקף התקן הישראלי שקובע את הסטנדרטיים שעל פי הם נמדדת העמידות של מבנים בפני רעידות אדמה, ת"י 413. תקן זה קבע את קריטריונים ואת הנורמות שעל פי הם צריכה לעמוד הבנייה בישראל. הערכות שונות גילו שמרביתם של המבנים שנבנו בארץ עד שנת 1980 לא עומדים בדרישות של ת"י 413.
מתברר מתוך בדיקות מקיפות שהעלויות הכרוכות לחיזוקם ותיקונם של מבנים עלולות להיות גבוהות. תמ"א 38 נותנת מענה לסוגיה הזו, בכך שהיא מאפשרת לקבל היתר בנייה לחיזוק המבנה ופוטרת את היזם מלהציג תכניות מפורטות. הקלה זו מעודדת את בעלי הבתים ואת היזמים להוציא לפועל את הפרויקט.
מה גורם ליזמים להצטרף לפרויקט תמ"א 38
מתעוררת השאלה מדוע יזמים, חברות בנייה בסדרי גודל שונים, מוכנות לקבל על עצמן פרויקטים של חיזוק בתים העומדים על תילם. הרי במקומות רבים, מדובר ברווח של קומה אחת בלבד, שנמסרת לקבלן וממנה בלבד הוא יכול להפיק רווחים מהבנייה. אך יש כאן פן נוסף והוא שקבלן יכול לקבל זכות בנייה, באזור הנחשב ליוקרתי, ולהוסיף לרזומה הבנייה שלו, בניין באזור יוקרתי ובנוי, שקודם לכן לא היה לו סיכוי לבנות שם.
קבלנים שלוקחים על עצמם בנייה של מבנה חדש במקום מבנה ישן שקיבל אישור תמ"א 38, חייב לקחת בחשבון את נתוני הסביבה הבנויה, ולהבין שלא יוכל להקים בניין רב קומות, אלא רק בניין בגובה שהוועדה העירונית תאשר לו.
כלומר, אם ברחוב מסוים, המבנים הם עד גובה של ארבע קומות, לא יוקם בניין רב קומות תחת הבניין הקיים, וזאת מתוך הכוונה לשמור על המרקם הסביבתי הקיים.
העדפת הקמת בניין חדש במקום חיזוק הבניין הקיים
התמריץ המוצע ליזמים שלוקחים חלק בפרויקט תמ"א 38, הוא תוספת של קומה לבניין הקיים, כשקומה זו תשווק על ידי הקבלן המשפץ. קומה זו תהווה עבור היזם הרווח העיקרי של עבודות חיזוק הבניין.
כשמדובר בתוכניות חיזוק ביישוב מסוים, מאפשרת תמ"א 38 הכנה של תכניות מפורטות לחיזוקם של מבנים ליישוב או לחלקו.
פרויקט תמ"א 38 כבר מיושם במספר ערים
מספר פרויקטים במסגרת תמ"א 38 יצאו לפועל כבר בשנת 2008. מאז החלו הפרסומים על הפרויקט, יש גידול ניכר בערים המתעניינות ביישומו, ואפשר למנות מספר ערים שבהן הוא מתבצע. ניתן כבר לראות בתים לאחר סיום עבודות תמ"א 38 וגם בתים בשלבי תכנון ובנייה, בירושלים, תל אביב, ראשון לציון, בת ים, הרצליה, רמת גן, אשדוד וגם ברעננה.
על אילו מבנים חלה תמ"א 38
תמ"א 38 מתייחסת לא רק אל מבני מגורים אלא גם, על מבנים ציבוריים. גם מבנים המשוייכים לעירייה, בנקים או מבנים מסחריים, חלה עליהם תמ"א 38, כחלק מהשאיפה לחזק ולתחזק כל מבנה שיש בו תנועה של אנשים.
גם עבור מבנים ציבוריים, קיימת חובת הגשה של תכניות מפורטות, שעליהן תעבור הוועדה העירונית ולאחר אישורה, יחלו עבודות החיזוק.
תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים - תמ"א 38