בשל המגוון הגדול של אופני כושר הקיים כיום, הרי שכל מתאמן יכול למצוא לעצמו בקלות את סוג האופניים והאימון המתאימים לו. במאמר זה נסקור סוגים עיקריים של אופני כושר הנפוצים בשוק, ונסביר מה מאפיין כל סוג.
באופן כללי, אופני כושר מתחלקים לשני סוגים עיקריים – מכניים וחשמליים. במכניים, הפשוטים יותר, נכללים מכשירים המיועדים לרכיבה רגילה ללא דרגות קושי מתוחכמות, כאשר רצועת חיכוך או רפידות בלימה הן הקובעות את עוצמת ההתנגדות בעת הדיווש ולוח הבקרה מציג כמות נתונים בסיסית ומוגבלת לגבי האימון. עם סוג זה של אופני כושר נכללים אופני הספינינג הפופולריים, ואופני כושר ביתיים.
אופני כושר חשמליים, לעומת זאת, מציעים מגוון של תוכניות אימון, דרגות קושי ומסלולי רכיבה שונים, כמו גם צג נתונים דיגיטלי עשיר במידע לגבי האימון (קלוריות, מרחק, דופק, מהירות סל"ד וכדומה). בשל כך אופני כושר חשמליים הם גם יקרים יותר, ונפוצים לרוב בחדרי כושר ומועדוני בריאות מקצועיים.
בתוך שתי קטגוריות-העל הללו כלולים סוגים שונים של אופני כושר. כל סוג מתאים לקהל יעד שונה ומשמש למטרה אחרת:
§ אופני כושר ניצבים – אלו אופני כושר המזכירות בצורתם אופניים רגילות. מורכבים משני גלגלים דקים יחסית, כידון ולוח בקרה באמצעותו ניתן לשלוט על נתוני המרחק, הדופק ורמת קושי הפידול. המתאמן רוכב עליהם כשגבו זקוף.
§ אופני כושר רכונים – אופניים בעלי משענת גב, עליה נשען המתאמן בעוד רגליו מדוושות לפנים. אופני כושר מסוג זה מיועדות למתאמנים מבוגרים וכן לאנשים הסובלים ממשקל יתר ובעיות גב שונות.
§ אופני ספינינג – אופני כושר שצורתן מזכירה אופני רכיבת שטח, כאשר המתאמן רכוב קדימה מעל כידון הממוקם נמוך יותר מגובה כסא הרוכב. מכשיר זה דורש עבודת דיווש קשה יותר והפעלה מאומצת של שרירי הגב והבטן, ולכן אינו מתאים למתאמנים מתחילים או לבעלי בעיות גופניות.
§ אופני כושר לידיים (נקראים גם "אופן לידיים") – אופניים מיוחדות המופעלות באמצעות הידיים ולא הרגליים, ומספקות אימון לשרירי הזרועות, הגב והכתפיים. אופני כושר מסוג זה מיועדות לאנשים שהינם מוגבלים בתנועה או בעלי נכות כלשהי.
לסיכום, מגוון אופני הכושר השונים המוצעים כיום, הן לשימוש בחדרי כושר והן למכירה לשימוש ביתי, הוא רב ביותר ולעיתים אף מבלבל. כל מי שמעוניין להתחיל להתאמן ברכיבה אך אינו יודע באיזה סוג של אופני כושר לבחור, מומלץ שיתייעץ בנושא זה עם מדריכי ומאמני כושר – אם בחדר הכושר בו הוא מנוי ואם באופן עצמאי או דרך החברה ממנה הוא רוכש את המכשיר. אלה יוכלו להתאים לכל מתאמן אישית את אופני הכושר המתאימים לו.
ציוד כושר