פסיכואנליזה זה רק נשמע מורכב
המון אנשים רק שומעים מילה פסיכואנליזה וכבר נרתעים זה נשמע מזה מורכב, אני לא אומר שלא אבל לא צריך לדעת את כול התאוריה המסובכת הזאת כדי להבין את העיקר. אני אפרט בקצרה את התאוריה ומה עומד מאחוריה.
האב של הפסיכואנליזה הוא זיגמונד פרויד פיתח אותה וגם בזמנים שלנו יש שימוש בה, אז הנה 2 עקרונות בסיסיים:
1. חלומות--- פרויד הדגיש שיש להתייחס אל החלום כאל מפתח לגילוי תסביכים מודחקים בנפש האדם.
הוא טען כי בשעה שהאדם ער עומדת תודעתו על המשמר ואינה מרשה לתכנים שבמעמקי הנפש להתבטא אולם בשעת השינה אין הצנזורה של התודעה פעילה וזה מגלה את המתרחש במעמקי הנפש כלומר מה שאנו רואים בחלום זה התת מודע בעצם מה שנמצא בתוך המוח רצונות הנסתרים שלנו . אני אביא דוגמא לפירוש חלום על-פי פרויד :
מזכיר פרויד מקרה מעניין של מטופלת שלו שחלמה שהיא נוכחת בהלווייתו של אחיה. מכיוון שעל פי פרויד כל חלום הוא הבעת משאלה, נשאלה השאלה האם אותה מטופלת חושקת במות אחיה.ניתוח אסוציטיבי העלה שלפני כמה שנים נכחה אותה המטופלת הלוויה הלוויה שבה הפיע גבר שהיא חושקת בו מהעיר הגדולה. על כן בחלום היא קברה את אחיה כדי לתת ביטוי לאותה המשאלה לראות את גבר חלומותיה. ההקשר במוחה של המטופלת בין ההלוויה לגבר נחשק היא רק דוגמא לכוחן של אסוציאציות בחשיפת תהליכים מחשבתיים שאינם גלויים על פני השטח.
2. תהליכים נפשיים------ לטענתו, לכל התנהגות או אמירה יש משמעות עמוקה המעידה על המתרחש בנפשו של האדם. כך, למשל דם אשר קם לפתוח את החלון תוך כדי שיחה עם אמו עשוי להסביר את מעשהו בטענה ש"פשוט חם כאן", אך למעשה פתיחת החלון מבטאת את המחנק והלחץ אשר הוא חווה מצד אמו. או אפשר להביא דוגמא כשה אתה מדבר עם אנשים והם מתבלבלים במשהו מסויים ואז אומרים שהם לא התכוונו לזה אז כן הם אכן חשבו על זה אולי באופן לא מודע.