קיימות אפשרויות רבות נוספות ביניהן מסגרות לימוד אלטרנטיביות, חוגים וקורסי העשרה. במאמר זה נסקור שני תחומים אשר קיבלו תנופה בשנים האחרונות – הראשון הוא אנתרופוסופיה, או ליתר דיוק – חינוך אנתרופוסופי. השני הוא תורת הלחימה היפנית אייקידו, אשר איננה רק תורת לחימה אלא גם פילוסופיית חיים ודרך חינוך יוצאת דופן.
מהו חינוך אנתרופוסופי?
אנתרופוסופיה היא אמונה שגובשה על ידי רודולף שטיינר בשלהי המאה ה19. משמעות המילה היוונית אנתרופוסופיה - "אנתרופוס" הוא אדם ו"סופיה" היא חכמה. החינוך האנתרופוסופי, או חינוך ולדורף, מבוסס על התורה שהגה רודולף שטיינר. על אמונה זו גובשה השיטה החינוכית הרואה בילד ישות בצמיחה ובילדות תקופה משמעותית של התפתחות, פיתוח כישורים ויכולות. החינוך האנתרופוסופי רואה בהתאמה המדויקת של כל שיטת לימוד לאינדיבידואליות של כל ילד קו מנחה לצמיחה והתפתחות נכונה. תוכנית הלימוד מתבססת בחלקה הגדול על חינוך דרך אומנות ופיתוח היצירתיות. מטרתה העיקרית של השיטה היא פיתוח האני הפנימי של כל ילד בהתאם ליכולותיו וכישוריו.
מהו אייקידו?
אמנות הלחימה היפנית אייקידו פותחה על ידי מוריהיי אואשיבה באמצע המאה ה20. אואשיבה התמחה באומנויות לחימה יפניות שונות ועל ידע זה ביסס את אמנות הלחימה אייקידו. זוהי אינה רק אומנות לחימה אלא גם פילוסופיית חיים המטיפה לפציפיזם. תפקידה הוא פתרון עימותים בדרכי שלום – זאת על ידי עיקרון אי-התנגדות לכוחו של היריב. לוחם אייקידו לומד להכיר את האנרגיה הפנימית שלו ובכך להפעילה בצורה שלא תפצע את היריב. זוהי אמנות לחימה שמטרתה ללמד הרמוניה עם שאר בני האדם והטבע, והיא מתאימה לכל הגילאים ובעלת ערך מוסף בחינוך צעירים.
היכן נפגשים אייקידו וחינוך אנתרופוסופי?
לכאורה נראה כי מקורם של שני המושגים שונה לחלוטין, אך הדמיון ביניהם רב מהנראה. ראשית שתי השיטות – אנתרופוסופיה ואייקידו, מלמדות התפתחות פנימית אנרגטית לצמיחה. החינוך האנתרופוסופי כמו האייקידו מקורו בחזרה לשורשים ולאמונה הבסיסית, להרמוניה ולטבע. הערך המוסף בשניהם הוא החינוך השונה והייחודי לו זוכים הילדים. לא יהיה זה מהפכני לומר כי החינוך בישראל בשנים האחרונות סובל מירידה בתחומים רבים – מעמד המורה, משמעת, הקניית ערכים והזרוע עוד נטויה. החינוך האנתרופוסופי מעניק לילדים את ערך הסבלנות ושם דגש על התפתחות וצמיחה ממקום אותנטי ולא ממקום של חובה והכרח. האייקידו גם הוא מלמד בראש ובראשונה את ערך הסבלנות וההרמוניה, פתרון סכסוכים ללא אלימות ושליטה מלאה באנרגיה הפנימית והתחושות השונות אותן חשים ילדים.
לסיכום, בימים אלה בהם החינוך סובל מרגל שבורה קשה מאוד לעשות שינוי. אנתרופוסופיה ואייקידו, למרות מקורן ותורתן השונות, מביאות בשורה רעננה וחדשה לעתיד טוב יותר וחינוך לערכים של סבלנות, אהבת הזולת והטבע.