לגדל ילדים זה עסק יקר המשפיע בצורה משמעותית על ניהול תקציב המשפחה. זה מתחיל עוד לפני שנולדו ,עם שלל הבדיקות, הטיפולים ו"חבילות הלידה" הבלתי נמנעות. אחר כך מתווספות הוצאות על מטפלת, גן, צהרון, משחקים, בגדים, חוגים, שיעורים פרטיים, בילויים וכו'. אפילו כשהילד כבר בגר וסיים צבא יש לימודים, חתונה, בית וסתם עזרה כדי לצאת מהאוברדראפט או להתקדם בחיים.
הפרמטר הקובע כיצד סעיף הילדים יתנהג לאורך חיינו תלוי בשני דברים עיקריים:
דוגמא אישית שלנו
וחינוך לכסף שהשרשנו לילדים.
ישנם בתים שבהם לא נהוג לדבר על כסף. לדעתי, דווקא מאד חשוב לדבר על כסף היות וזו הדרך הטובה ביותר לחנך את הילדים לכלכלת משפחה.
לפניכם מספר עצות ליישום עקרונות כלכלת המשפחה בניהול תקציבי בנושא ילדים:
קניות בסופר - הזדמנות מצוינת ללמד את הילדים מושגי תקציב
כשלוקחים את הילדים לסופר אפשר לסכם מראש שמותר להם לבחור מוצר אחד שלא נמצא בסל הקניות הבסיסי של הבית. הם יכולים להחליף את המוצר הזה במשך כל זמן הקניה עד לקופות, אבל בסוף הם קונים מוצר אחד. זה מגדיר להם את גבולות וגם את גובה ההוצאה המקובלת עלינו.
דמי כיס
רצוי להגדיר דמי כיס או תקציב חודשי מגיל צעיר. דמי הכיס יעזרו לילד להשקיע כדי להגשים מהווים ולדחות סיפוקים במסגרת תקציב.
אין מינוס ואין על חשבון החודש הבא!
סכמו עם הילד מה נכלל בסעיף דמי הכיס, ומה לא.
ביגוד
אם הילדים רוצים ללבוש בגדים ממותגים אז זו בהחלט בחירה שלהם. מדוע?
אם התקציב לביגוד לעונה עומד על 1000 ש"ח, זו בחירה שלהם אם לקנות מוצרים בודדים או לוותר על המיתוג ולקנות יותר. כמו-כן, אפשר להראות להם שאם יחסכו, יוכלו לקנות גם פריטים ממותגים ועוד כמות של פריטים לא ממותגים בהזדמנות זו אפשר ללמדם צרכנות חכמה ולהוכיח להם הבדלים במחיר בין מרכזי קניות שונים.
ולסיכום,
אני מאמינה שאנחנו צריכים לחנך את ילדינו לחלום ולשאוף לכמה שיותר. לכן, אני משתדלת לא להגיד לילד "זה אי אפשר, כי אין לנו כסף" אלא, להראות "תוכנית פיננסית" למימוש .
לקריאת מאמרים נוספים בנושא זה ונושאים העוסקים בתכנון פיננסי למשפחות ופרטים: