אפשר להנות מהחג ולשמור על תזונה נכונה
"החלק הקשה באמת בארוחת החג הוא לעמוד מול סבתא או אמא ולומר להן "לא תודה, אני שבע"
חגי ישראל אמנם נחשבים מועדים לשמחה, אולם נדמה כי החוגגים תמיד מועדים להשמנה. גם חיילי צה"ל, בדומה לכל אזרחי המדינה, מתמודדים עם הקושי שבשמירה על אורח חיים נכון במהלך החגים בפרט ובשאר ימות השנה בכלל.
כאשר הסופגניה או המעדן של סבתא מחייכת אליך מכל פינה, הפיתוי הוא גדול.
במאמר הבא אנסה להסביר לך ולהעניק לך טיפים שיעזרו לך לצלוח את תקופת החגים מבלי לפגוע בבריאות או בגזרה.
באופן אישי, אני מאמין שאכן אפשר להינות מהחג ולשמור על אורח חיים בריא. מאכלים חגיגיים, כמו סופגנייה ומצות, מהווים אומנם אתגר, אך עדיין ניתן לשלבם בתוכנית התזונתית באופן מדוד.
הבעיה האמיתית מתחילה כאשר אנשים חושבים שבגלל שמדובר בחג, הם יכולים להתחיל את הדיאטה לאחר השמחות.
הקושי הראשון והמרכזי הוא הארוחות העשירות במהלך החג, שלעיתים מתקיימות אפילו פעמיים ביום, וכאשר החג נמשך שבוע – הדבר גובה מחיר של ממש מהגזרה שלנו. האוכל בארוחות האלו לא תמיד הכי בריא, והכמויות שצורך כל אדם הן עוד נקודה שיש להתייחס אליה בכובד ראש.
הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להצטמצם ולקיים ארוחת חג אחת ביום. אם עורכים אותה בערב, אז בצהריים לאכול ארוחה קלה יותר, ארוחה חלבית עם סלט ואולי קצת לחם. אסור להגיע רעב לארוחת החג, כי אז זוללים מהר ואוכלים יותר ממה שהגוף באמת צריך. אני ממליץ לאכול ארוחות ביניים, כמו פרי או מעדן, שעה וחצי עד שעתיים לפני שמסובים לשולחן. בזמן הארוחה מומלץ לשתות רק מים, כי כידוע בשתייה המתוקה יש הרבה קלוריות ריקות, שהן סתם תוספת מיותרת.
בארוחות עשירות שכאלה, כשיש מגוון רחב של פריטים, ניתן לפעול בשתי דרכים: הראשונה היא לקחת מכל דבר קצת, והשנייה היא להגביל את עצמך לשלושה מאכלים וזהו. אני חושב שהבחירה היא מאוד אישית, ועליה להתאים לאדם ולמידת השליטה העמית שלו. רוב האנשים אוכלים עם העיניים, הם רואים משהו וישר מקבלים תחושה בפה של "בא לי לאכול את העוגה".
בד"כ כדאי למתין קצת אחרי שהצלחת מתרוקנת לפני שלוקחים תוספת, כדי לראות האם מגיעה תחושה של שובע בקיבה ולא בעיניים. ארוחת החג אמנם מאפשרות אכילה אטית, אבל החלק הקשה באמת הוא לעמוד מול הסבתא או האמא ולהגיד "לא תודה, אני שבע".
בזמן האחרון עולה המודעות לבריאות, תזונה נכונה ולכושר גופני, ואנו רואים ביקוש גבוה יותר להתערבות דיאטנים בתזונה של האנשים. אי אפשר להכריח את כולם לשמור על הגזרה, כי כך אנשים נשברים מהר. זה יותר עניין של הסברה, משום שברגע שהאדם מבין את המשמעות ואת המטרות שמאחורי ההקפדה על אורח חיים בריא, גם אם על ידי ניסוי וטעייה, הוא לומד לאהוב את זה.
אם אדם לא מסתדר עם הליכה, הוא יעבור על רכיבה על אופניים או יילך לחדר כושר. בתזונה יש כל מיני שיטות, יש כאלה שסופרים קלוריות וכאלה שעובדים לפי חוקים, כמו לא לשתות מתוק. לא מוכרחים לאכול רק סלט כדי להיות בריאים.
בצלחה.