מוערבות רופאים וחברה בגמילה מעישון
מאמר זה מיועד לאותם אנשים שרוצים שאחד מיקירהם יפסיק לעשן. המאמר נותן לכם מידע כללי וראשוני כיצד יש לגשת אל המעשן וכיצד לגרום לו להפסיק לעשן ולשמור על כך שהוא יפסיק לעשן.
מחקרים בארץ ובחו"ל מצביעים על העובדה, כי הסיבות הבולטות להפסקת העישון הינן בריאותיות, ולרופאים ולחברה יש השפעה מכרעת ביצירת מוטיבציה ובהצלחת הגמילה הלכה למעשה.
הניסיון מראה, שאפילו להמלצה פשוטה של רופא להפסיק לעשן בשיחה אישית יש הצלחה של כ-5% (לאור בדיקה שנעשתה לאחר שנה). אחוז ההצלחה עולה בצורה ניכרת, אם להמלצה מתוסף חומר כתוב, ו/או תכשיר עזר תרופתי לגמילה מעישון.
בסקרים שנעשו לאחרונה בארץ נמצא כי 70% מהמעשנים טענו כי ינסו לחדול מעישון, אם הרופא ימליץ להם לעשות זאת.
מסתבר, איפוא, ללא צל של ספק, כי לרופאים בכלל ולרופאים הכללים ולרופאי המשפחה בפרט יש מעמד וכוח להשפיע על הגברת המוטיבציה להפסיק לעשן. יעילות זו מתגברת במיוחד בקרב האוכלוסייה בעלת רמת השכלה נמוכה. רוב בני האדם מסוגלים להפסיק לעשן בכוחות עצמם, בעזרת תמיכה מינימלית. אולם, רצוי לפנות לכתובת נוספת כמו למשל, חוגים לגמילה מעישון, תוכניות אשייות בכתב, ייעוץ אישי, ספרות עזר וכדומה.
נוסף על כך, חשוב להבין, כי הפסקת העישון לטווח הארוך איננה מאורע נפרד וחד פעמי אלא שלב בתהליך, שהתחלתו בהקניית ידע ובשינוי העמדה כלפי העישון וסופו בשינוי התנהגות – הפסקת העישון והתמדה בכך.
זאת ועוד, כל מעשן נמצא ביחס לעישון, בכל נקודת זמן, במצב מסוים, שיש להכירו ולהתייחס אליו באופן ספציפי ולייעץ לו בהתאם. מידע ושכנוע יכולים לזרז את התהליך, אם הם מוצעים בצורה מתאימה ובזמן הנכון. גורמים שונים תורמים לקידום התהליך הגמילה בשלבים שונים. לכן, על תוכן ההתערבות להיות מותאם למצב שבו מצא כל מעשן.
עניין נוסף שחשוב לשוב ולהביר חדשות לבקרים הוא עניין נזקי הבריאות מעישון, ובמיוחד את הנזקים בנוגעים במישרים למצבו האישי.
חשוב להדגיש שאין מנת עישון בטוחה ואין סוגי סיגריות שהוכחו כבטוחות.
כמו כן, אין לייעץ למעשן להוריד את רמת הצריכה כמטרה בפני עצמה. הוכח, כי כל ירידה בכמות הצריכה היומית הינה זמנית בלבד, ותוך זמן קצר חוזרים לכמות הרגילה. הצמצום הוא יעיל בשלב מעבר (לא יותר משבוע שבועיים) לקראת הפסקה מוחלטת.