לאחר אירוע מוחי מופיעים לעיתים ליקויים תחושתיים ברגל או ביד שנפגעו. אדם לאחר אירוע מוחי עשוי לדווח כי אינו מרגיש מספיק את הגפה או כשאינו מרגיש אותו בזמן שמניע אותה.
באופן כלל ישנן מספר סוגי מערכות תחושה:
תחושה שטחית – המתקבלת ממגע של נגיעה קלה.
תחושה עמוקה (פרופריוצפטיבית)– המתקבלת ממגע עמוק כמו מנשיאת משקל על הרגל או היד.
סטריוגנוזיס – מערכת המבוססת על תחושה, תנועה וקוגניציה. היכולת למשש אובייקטים ולזהות מהם ללא ראייתם.
מה הסימנים לבעיות תחושתיות לאחר אירוע מוחי ומה ההשלכות לכך.
התחושה מהווה בסיס לתנועה ואחיזה. כשאדם כלשהו אינו מרגיש רגל או יד באופן מספק הוא יתקשה להשתמש בהם לתפקודו.
חוסר סימטריה בהליכה ובישיבה - אצל אנשים לאחר אירוע מוחי שנושאים משקל רב מאוד על הצד מסויים (סנדרום הדחיפה) קיימת בעיה תחושתית. תחושת מרכז אמצע הגוף לקויה ולכן האדם נוטה להעביר משקל יתר לצד מסויים. אנשים אלו עומדים ויושבים בצורה לא בטיחותית ועלולים ליפול הצידה.
קשיי הושטה ואחיזה – אנשים עם תחושה לקויה עלולים לגלות קושי בהושטה מדויקת לחפץ כלשהו ובאחיזותו. נטייה לנפילות רבות של חפצים מהיד עלולה גם להיות סימן להפרעות תחושה.
הטיפול בבעיות תחושה לאחר אירוע מוחי
הטיפול בבעיות תחושתיות לאחר אירוע מוחי מבוסס על סוג ההפרעה במערכת התחושה ובהשלכותיו. לדוגמא, במקרה של חוסר תחושה הגורר ישיבה לא סימטרית כולל הטיפול מתן גרייה תחושתית עמוקה דרך נשיאות משקל אל הצד שאליו חושש האדם להעביר משקל, גירויי ויברציה ועוד. המטפל (פיזיותרפיסט או מרפא בעיסוק ) מסייע למטופל לשאת משקל על היד או הרגל שנפגעו באופן בטיחותי ומדורג תוך התייחסות לכאבים ומניעת מתיחה כואבת.
חשוב להבחין בין בעיות תחושתיות שמקורן במחלת הסכרת או בנוירופתיה לבין בעיות תחושתיות על רקע אירוע מוחי.
http://www.hometherapy.co.il
מכון טיפולי בית למבוגרים - טיפולים פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת למשתקמי אירוע מוחי , חולי פרקינסון וחולי אלצהיימר .