תחום ההשקעות הינו תחום מורכב, אשר לא כל אחד יכול להיכנס לתוכו. אפיקי ההשקעה השונים טומנים בחובם סיכונים רבים, ורק ניהול נכון של ההשקעה מסוגל להביא בסופו של דבר לרווח ממשי. רבים בציבור מבקשים כיום להפנות מעט מתקציבם לאפיקי השקעה, ולכן נוצר ביקוש למומחים בבניה וניהול של תיקי השקעות. עיסוק בתחום זה הוא אופציה תעסוקתית רווחית גם בתקופות של אי-ודאות כלכלית. ניהול תיקים דורש יכולת הבנה כלכלית, ניתוח סיכונים, לצד יושרה ואמינות גבוהות.
ניתן לעסוק בתחום של ניהול תיקים במגזר הפרטי או באחד הבנקים. לקוחות מסוימים מעדיפים את תחושת הביטחון שמקנה הבנק לעומת עסק פרטי (גם אם תחושה זו מוטעית לעיתים), בעוד שאחרים מעדיפים לעבוד מול בית השקעות בשל התשואה הגבוהה יותר שהוא יכול להציע להם. גם היחס האישי שמקבל כל מי שבוחר ניהול תיקים על ידי בית השקעות, מפנה רבים לבחור בהם. בתי השקעות הם עסקים משגשגים, ומציעים שכר לא נמוך למי שמצליח להשתלב בהם, אך הביקוש עשוי להיות גדול מן ההיצע.
תיק השקעות הינו חשבון נפרד מחשבון העו"ש של הלקוח. הוא מורכב מניירות ערך שונים המושקעים באפיקי השקעה שונים – מט"ח, בורסה ועוד. ניהול תיקים כרוך באחריות רבה, כיוון שמנהל התיק אינו מתפקד כיועץ ללקוח אלא הוא בעל הסמכות לבצע את הפעולות עצמן. דבר זה דורש כמובן אמון מלא מצד הלקוח, אשר נותן למנהל התיק הרשאה לבצע פעולות אלו בחשבון הבנק שלו. הסכם הניהול הנחתם בין הלקוח לבין מנהל התיק, מגדיר את טווח האפשרויות העומדות בפני מנהל התיק.
קיימים כיום קורסים רבים של ניהול תיקים המיועדים לבעלי ידע בנקאי המעוניינים לעסוק בניהול תיקים באחד מבתי ההשקעות בארץ או כעצמאים. במהלך קורס ניהול תיקים ניתן לתלמידים כל הידע הדרוש אודות הסוגים השונים של תיקי השקעות ומאפייניהם הייחודיים, והם מתרגלים בניית תיקי השקעות עבור לקוחות מפרופילים שונים. הלימודים מכוונים לשלב הסופי של ההסמכה, בו ניגשים התלמידים לבחינה של הרשות לניירות ערך. רק מי שעובר בהצלחה בחינה זו רשאי להתחיל ולעסוק בתחום.