אמור לא לסמים אמור כן לחיים
Foundation for a Drug-Free World
________________________________________________________________
ילדי עולים משתמשים בסמים פי שניים מילדים ישראלים
הם נתונים למצבי סיכון של הזנחה, שוטטות ושימוש בסמים ואלכוהול
נתונים קשים נחשפו השבוע בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת בדיון על מצבם של ילדים ונוער בני עולים. על פי הנתונים שהוצגו בדיון, נערים-עולים משתמשים בסמים כמעט פי שניים מישראלים. בעוד שאחוז המשתמשים בסם כלשהו אצל בני הנוער הלומדים עומד על כעשרה אחוז, הרי שאצל נוער-עולה הוא מזנק ל16.5%. נוער-עולה גם משתמש פי שניים מנוער ישראלי בסמים מסוג קנאביס, חשיש ומריחואנה (11.4% מול 5.6%) ואף צריכת אלכוהול גדולה בעשרה אחוז ביחס לכלל בני הנוער, אצל נוער עולה (60.6 אחוז) מאשר אצל נוער ישראלי (49.9 אחוז). בשנים האחרונות נרשמה עליה באחוזי הנוער העולה מאתיופיה המכור לאלכוהול, וממחקרים שנעשו בשנים האחרונות עולה כי 67% מכלל הנוער יוצאי אתיופיה צרכו אלכוהול ו-43 אחוזים מהם גם השתכרו, כך על פי הודעת דובר הוועדה יגאל אמיתי.
על-פי הגדרה של המשרד לקליטת העלייה והמשרד הרווחה והשירותים החברתיים, ילדי עולים הם ילדים שלא נולדו בישראל וילדים שאחד מהוריהם לפחות עלה לישראל מאז שנת 1990. הגדרת העולה ליוצאי אתיופיה הורחבה לילדים שהוריהם עלו ללא הגבלת שנה.
בשנת 2008 חיו בישראל כ-60,000 בני נוער עולים בני 17-12 ? כ-9% מכלל בני הנוער בישראל בגילאים אלו. כ-70% מכלל בני הנוער העולים באו מחבר המדינות, כ-12% באו מאתיופיה והשאר - ממדינות אחרות, בעיקר ממדינות המערב.
במחקר שנעשה עבור הרשות למלחמה בסמים ופורסם ב-2007 עלה כי השימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים בקרב בני הנוער העולים מחבר המדינות בולט מאוד, ושיעור השימוש בקרבם גדול מאשר בקרב בני נוער עולים מאתיופיה ובקרב בני נוער שאינם עולים. על-פי הגורמים המקצועיים המעורבים בתחום, השימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים בקרב בני נוער מחבר המדינות נתון במגמת עלייה בשנים האחרונות.
נתון נוסף המלמד שילדים ובני נוער עולים נתונים למצבי סיכון הוא שיעורם של אלו במסגרות השמה חוץ-ביתיות. יותר מ-20% מהילדים השוהים במסגרות חוץ-ביתיות של משרד הרווחה הם ילדי עולים- פי-שניים משיעורם באוכלוסייה. הגורמים המקצועיים מגדירים את מצבם של בני נוער יוצאי אתיופיה כקשה במיוחד: נמצא בקרבם שיעור גבוה במיוחד של נשירה ממערכת החינוך ושל מטופלים על-ידי קצין ביקור סדיר. גם הנערות העולות מוגדרות על-ידי הגורמים המטפלים כאוכלוסייה בסיכון מוגבר: בקרב נערות עולות נצפתה מגמת עלייה בהתנהגויות סיכון: עזובה, שוטטות, שימוש בסמים, פעילות מינית בלתי מובחנת, אלימות, גניבה וזנות.
פונים להורים ולחברים בבקשת עזרה
גורם התמיכה הנפוץ ביותר הוא ההורים- על פי מסמך "ילדים ובני נוער עולים בסיכון" של הכנסת- מרכז המחקר והמידע. יוצאי אתיופיה ילידי ישראל פונים אל הוריהם פחות משאר הקבוצות. גורם התמיכה השני במעלה הוא חברים. דפוס זה בלט יותר בקרב דוברי צרפתית ואנגלית ובקרב עולי חבר המדינות, ופחות בקרב דוברי ספרדית ויוצאי אתיופיה.
הורים וחברים מחנכים למניעת שימוש בסמים ואלכוהול
מחקרים מראים כי הסבירות של ילדים, אשר למדו הרבה על הסיכון בשימוש בסמים בבית, להשתמש בסמים, קטנה ב- 50% מאשר ילדים שלא דיברו איתם על כך.
ארגון "עולם ללא סמים" פועל על מנת להביא את האמת על סמים ואלכוהול לילדים ונוער באמצעות הרצאות וחלוקת חוברות. ההרצאות, אשר יוצרות שינוי בחשיבה כלפי סמים ואלכוהול, מועברות גם להורים על מנת שיוכלו לעזור לילדיהם להחליט שלא להשתמש בסמים ואלכוהול. בין המתנדבים, ישנם גם נערים ונערות אשר עברו הכשרת מרצים ואשר הירצו בשנה האחרונה למאות ילדים. פעילות זו הופכת אותם למנהיגים, המובילים את החברה שסביבם להימנע משימוש בסמים ואלכוהול. ארגון "עולם ללא סמים" אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה בשנות ה- 80 בלוס אנג'לס, כחלק ממגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהארגון יזם, מקיים את הפעילות הלא ממשלתית הגדולה ביותר בעולם לחינוך ומניעת שימוש בסמים ואלכוהול.
קישורים וסימוכין
"ילדים ובני נוער עולים בסיכון" - הכנסת- מרכז המחקר והמידע
ועדת העלייה והקליטה- הודעת הדובר יגאל אמיתי "הרשות למלחמה בסמים: נערים-עולים משתמשים בסמים כמעט פי שניים מישראלים"
תמונות אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לכתבה. תודות ל alex kadis. ניתן לשימוש חוזר תוך מתן קרדיט ליוצר
http://www.flickr.com/photos/34089434@N00/4961323387/
_______________________________________________________________
www.notodrugs.co.il www.drugfreeworld.org
notodrugs.yestolife@gmail.com ישראל
info@notodrugs-yestolife.org
כתובת למשלוח דואר : אילת מליס כהן, מסדה 36 חיפה 33075
© כל הזכויות שמורות ל"עולם ללא סמים"- Foundation for a Drug-Free World